måndag 25 augusti 2014

Månadens tema september: Myter och skrönor

Efter att ha kommit hem från en tyvärr mycket regnig och mulen, men annars mycket trevlig, roadtrip är det bara att inse att sommaren är över och hösten lurar inpå knuten. Därför tycker jag det känns passande med ett höstligt tema för september månad. Ett tema där det känns passande att kura ihop sig i soffan med månadsböckerna, gärna med en varm kopp kaffe tillhands och kanske en kaka eller två.



Jag tänkte därför tt vi skulle inleda höstsäsongen som ändå ganska efterlängtat är här, för min del i alla fall, med myter, skrönor och svenska nobelpristagare. I september blir det nämligen Sveriges stoltheter som ska få duellera, Selma Lagerlöf mot Eyvind Johnson. Och temat, ja det är som sagt det lite höstlikt mystiska. 
 
Bilden från: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Atelje_Jaeger_-_Selma_Lagerl%C3%B6f_1928.jpeg

Selma Lagerlöfs bok blir del ett i en triologi, ”Den Löwensköldska ringen”. Det är en spökhistoria som handlar om generalen Bengt Löwensköld som på sin dödsbädd ber om att få bli begravd med just denna ring. Eftersom det här är en spökhistoria blir naturligtvis ringen stulen, och varje person som kommer i kontakt med ringen får besök av den döde generalen. Som om det inte vore nog med det  lockar ringen alla som kommer i kontakt med den i fördärvet och nu gäller det att återbörda ringen till generalen innan det är försent. Hmmm, varifrån känner jag igen denna handling nu igen?!

Bilden från: http://patrikenander.files.wordpress.com/2011/08/johnson_eyvind.jpg
Eyvind Johnson ställer i sin tur upp med romanen ”Strändernas svall”, som är en återberättelse av den grekiske hjälten Odysseus liv; hans resa hem från det trojanska kriget och hustrun Penelopes väntan på honom. Jag som läst ”Penelopiaden” av Atwood hoppas givetvis på en lika underhållande berättelse från Johnson, och det känns som att septembers månadsfajt kan bli spännande!

Selma Lagerlöf kräver väl ingen närmare presentation, så vi kör helt kort bara varför och när hon fick nobelpriset. Hon var faktiskt den första kvinna att få nobelpriset i litteratur, vilket hon fick år 1909. Priset gavs till henne främst för romanerna Gösta Berlings saga, En herrgårdssägen, Jerusalem och Herr Arnes penningar, men enligt mig verkar månadens bok mycket mer spännande. Akademins motivering var följande:

»På grund af den ädla idealitet /
den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet/
som prägla hennes diktning»

Eyvind Johnson har jag däremot ingen direkt koll på, så här kommer en kort presentation av  månadens man:

Han är född år 1900 (medan Lagerlöf föddes 1858), och han fick sitt genombrott på 30 talet. Månadens bok räknas faktiskt till ett av hans främsta verk. Nobelpriset i litteratur mottog han år 1974, tillsammans med Harry Martinson. Motiveringen löd såhär:
"För en i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst".
Prisutnämningen kritiserades hårt, främst för att Svenska Akademien hade utsett två av sina egna ledamöter.

Mycket av det han skrivit är självbiografiskt och kretsar kring de svåra förhållanden han växte upp under. Han var väldigt politiskt aktiv och var starkt engagerad mot nazismen. Många år bodde han utomlands ibland annat Schweiz, England och Frankrike.

Hoppas ni tycker månadens tema låter spännande!

// Sofia