onsdag 16 juli 2014

Kitty och köttet i chilin

Secret of the Spa är den första Kittybok jag läst på originalspråk. Fyndad för det facila priset av 20 kronor på loppis (i Örebro om jag minns rätt). Något att anteckna i er intressebok.

Den ingår i en nyare serie böcker som berättas i första person och som väl är tänkta att kännas lite mer moderna och hippa. Kanske är jag gammalmodig men det funkar inte riktigt för mig. Jag får inte rätt Kittykänsla av det här.

Storyn går ut på att ett nytt spa har öppnat i River Heights. Kitty och company har skaffat gratisbiljetter till invigningen och ser fram emot en avkopplande dag. Men som vanligt när Kitty är inblandad går saker inte enligt plan. Det dröjer alltså inte länge innan tjejerna byter ut ansiktsbehandlingar och massage mot mer ansträngande aktiviteter. De gör helt enkelt det de gör bäst, snokar och lägger sig i saker de inte har med att göra.

Det verkar nämligen som att någon är ute efter att sabotera. Den vegetariska chilin visar sig vid serveringen inte vara särskilt vegetarisk och bastubadandet blir en otrevlig upplevelse då temperaturen höjs till obehagliga nivåer. Det fortsätter sedan i samma stil med kackerlacksinvasion och andra obehagliga incidenter.

Handlingen är inte mycket att hänga i julgran som ni förstår och det blir heller aldrig särskilt intressant. Jag menar hallå, kött i chilin och en bastu som är lite för varm, inte särskilt spännande om du frågar mig. Detta hindrar dock inte tjejerna från att smyga runt, misstänka kreti och pleti och störa personal och gäster med osnutna frågor. Jag skulle ha irriterat mig mer på dem än på värmen i bastun om jag varit där för att få lite lugn och ro. Och säga vad man vill om kackerlackor, men är de besvärande är de inte så svåra att oskadliggöra. Till skillnad från andra. Ni vet vilka jag pratat om.

Betydligt intressantare än huvudintrigen är i mitt tycke att vi får stifta bekantskap med Deirdre, tjejen som verkar vara Kittys svurna ärkefiende. Det här är något nytt. Sedan när har Kitty ”älskad av alla utom av skurkar” Drew någon sådan. Jag anar att detta är en person som vi kan räkna med att träffa fler gånger i Kittyverse, och det ser jag fram emot. Hon är en skön motvikt till Kittys präktiga uppenbarelse.

Deirdre piggar upp en smula men kan inte ensam rädda den här smörjan.

3 av 10 poäng.

Stina

tisdag 15 juli 2014

Jag lever för dagen men jag dör för natten

 
Jag vet inte varför, men av någon anledning har årets alla officiella sommarplågor ett, jag vet inte vad jag ska kalla det, ödesmättat inslag? Antingen utspelar de sig under dygnets mörka timmar eller så har de ett inneboende mörker av annat slag. Den här sommaren dör vi för natten, ligger med främlingar och har summertime sadness.

Kanske är det det förgängliga i de långa ljusa sommarnätterna som gör att det känns passande med lite svärta. Den vackraste sommardagen är snart förbi. Snart, men inte än.
 
 
 
 
Stina

Polarsommar

Polarsommar av Anne Swärd är en roman som utspelar sig under en sommar. I fokus står relationen mellan två halvsyskon. Kristian kommer hem för att spendera sommaren i familjens stuga ute på landet. Där finns Kaj, den 22-åriga systern som liksom blivit kvar. Det står snart klart att något är fel med Kaj. Hon kan få fruktansvärda aggressiva utbrott, men är däremellan kusligt kall och liksom tömd på känslor. Jag tror inte att hon skulle ha klarat Blade Runner-testet om ni förstår vad jag menar. Hon drar fjädrar av en skadad fågel och plågar livet ur smådjur, allt med samma uttryckslösa lugn.

Inför brodern visar hon positiva känsloyttringar men relationen dem emellan känns inte helt sund. Trots att Kaj uppenbarligen tycker om Kristian mer än någon annan i världen får också han, eller kanske särskilt han ta del av Kajs tjuvnyp och regelrätta attacker. Kristian har svårt att sätta gränser i relationen till systern, och med någon så gränslös som Kaj är det farligt. De är inte bra för varandra, eller så är det bara Kaj som inte är bra för någon.

Det är finstämt och obehaglig om vart annat, och mycket skickligt berättat. Historien vägrar släppa taget om en långt efter det att romanen är utläst. Trots att det nästan ett år sedan jag läste den är det inte svårt att hitta tillbaka till stämningen även om jag inte har alla detaljer i färskt minne. Det är åskovädersstämning, de tunga kvävande timmarna när man vet att ovädret är på väg och inte kan göra annat än vänta, och det är drömskt på ett nästan mardrömsaktigt vis.

Kort sagt är det intressant och annorlunda, och ska ni bara läsa en bok i sommar är inte denna ett dåligt val. 

Stina

måndag 14 juli 2014

The gospel according to Bob

Bilden tagen från: http://blogs.rtl.be/champselysees/files/2013/06/Dylan.jpg

På Stinas begäran har det nu blivit dags för en av mina vänner att dela med sig av sina visdomsord om kärlek, och han har en hel del att säga på det området.... Jag pratar självklart om mannen jag döpte min son efter (i alla fall andranamnet), ingen mindre än Bob Dylan.


It ain´t no use in turnin´ on your light, babe
That light I never knowed
An´ it ain´t no use in turnin´ on your light, babe
I´m on the dark side of the road
Still I wish there was somethin´ you would do or say
To try and make me change my mind and stay
We never did to much talkin´ anyway
So don´t think twice it´s allrigt
Don´t think twice, it´s alright

I can’t understand
She let go of my hand
An’ left me here facing the wall
I’d sure like t’ know
Why she did go
But I can’t get close t’ her at all
Though we kissed through the wild blazing nighttime
She said she would never forget
But now mornin’s clear
It’s like I ain’t here
She just acts like we never have met

I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met)

Go 'way from my window
Leave at your own chosen speed
I'm not the one you want, babe
I'm not the one you need
You say you're lookin' for someone
Who's never weak but always strong
To protect you an' defend you
Whether you are right or wrong
Someone to open each and every door
But it ain't me, babe
No, no, no, it ain't me babev It ain't me you're lookin' for, babe.
It Ain't Me Babe  

I am not askin' you to say words like "yes" or "no,"
Please understand me, I have no place I’m callin’ you to go.
I'm just whispering to myself so I can't pretend that I don't know,
Mama, you are on my mind. 
Mama, you been on my mind

Love is so simple, to quote a phrase; you've known it all the time, I'm learnin' it these days.
You´re a big girl now 

 //Sofia

söndag 13 juli 2014

Årets sommarplåga?

Min lilla guldklimp blir hela 2 år nästa vecka, på lördag närmare bestämt. Känner jag Aaron rätt kommer han att vilja inleda firandet av dagen med lite I-pad-tid, och då närmare bestämt genom att besöka You tube för att lyssna på samma låt om och om igen. Hans repertoar är något begränsad med andra ord, och det har hittills varit Katy Perry och tre av hennes sånger och musikvideos och  som varit i fokus för unge herr Aaron.

Men nu verkar han ha hittat något ännu bättre, och ja, mer awesome helt enkelt. Han förutspår en kommande sommarplåga och när har bebisen någonsin haft fel?



//Sofia