fredag 31 augusti 2012

Voulez vous coucher avec moi?

Nu är september snart här, en ny månad och en ny månadsbok således. Augustis månadsbok utspelade sig i sängkammaren, och där kommer vi att stanna ytterligare en tid. Vällust, den tredje dödssynden, står på menyn. Otuktiga kvinnors straff i helvetet är att bli insmorda i eld och svavel. Ganska passande, för det är lågande begär och heta kyssar som väntar i september.

Vi stannar inte bara i sängen utan även i Frankrike. Månadsboken står Marguerite Duras för. Fartyget Night är textversionerna av en serie kortfilmer hon släppte på 70-talet. Det är besatthet, förtärande passion och bokstavligt talat blind kärlek. Duras är lite av en favorit, och jag vet Sofia har läst en hel del av henne. Jag hoppas att detta verk är något hon missat, och om så inte är fallet att den är värd att läsa igen.

Nästa författare är en ny bekantskap, i alla fall för mig. Hon heter Nina Bouraoui och i hennes roman Kärlekens geografi skildras relationen mellan en kvinna och en sexton år yngre man. Också detta en kärlek som gränsar till besatthet, men vad vore annat att vänta?  Måttlighet ligger helt klart inte för månadens vällustiga hjältinnor. Det är förtära eller förtäras. Brinna eller försvinna. If we won´t burn together I´ll burn alone.

Månadens bok: Fartyget Night - Marguerite Duras, 1990.
Kärlekens geografi – Nina Bouraoui, 2008.

Stina