onsdag 22 april 2015

Simma hem av Deborah Levy

Simma hem av Deborah Levy är en bok det är svårt att värja sig mot, liksom huvudpersonerna i boken, två semesterfirande familjer, har svårt att värja sig mot den unga Kitty Finch som dyker upp och tar plats i deras liv. Kitty Finch som brukar springa omkring naken, har slutat ta sina tabletter och som dyker upp i deras liv flytande i en pool så att alla tror att hon har drunknat.

Redan i den inledande meningen vet man att hennes uppdykande kommer att vara början på något jobbigt; ”När Kitty Finch släppte ratten och sa att hon älskade honom visste han inte längre om hon hotade honom eller bara förde ett samtal”. Han som omnämns, är Joe Jacobs, berömd poet som har en tendens att vara otrogen mot sin fru. Och man tycker ju att han kanske borde ha vetat bättre än att förföra den ostabila Kitty Finch. Å andra sidan är det ju hans fru som bjuder in främlingen att bo tillsammans med dem.....

Ja, det här är en historia olik någon annan jag tidigare läst. I början känner jag att var hypen inte mer än så här, men efter hand som historien utvecklar sig dras jag med i boken och dess obehaglig stämning som smyger sig på i boken mitt i familjernas semesterfirande. Det är hemligheter som avslöjas och relationer som förändras och jag kan garantera att det kommer att bli en sommar ingen av dem kommer att glömma. Själv har jag också svårt att glömma den.

// Sofia

What would Kitty do?


Det finns en Kittybok för varje tillfälle. Här kommer exempel från levande livet för den som tvivlar.

I slutet på maj förra året var det militära flygövningar vid Visby flygfält. Jag bodde i Snäcks stugby, precis som de deltagande militärererna. Var mycket trevligt. För att fira plöjde jag Fara på hög höjd där Kitty tar lektioner för att få flygcertifikat. I mysteriet ifråga figurer en pensionerad överste från flygvapnet med ett mystiskt förflutet, underliga anonyma telefonsamtal och en rad obegripliga stölder. Det är en rätt trist historia, och den fåniga och osannolika upplösningen gör mig mest irriterad, så det blir tyvärr ett lågt betyg.

2 av 10 poäng.

I sällskap med Egon läste jag Kitty och stormjägaren där en osedvanligt korkad Kitty tar sin dumhet till nya nivåer. Kittys hushållerska Hanna har ärvt en gård i Oklahoma som ligger i ett område där kraftiga virvelstormar ofta drar fram. Kitty med vänner beger sig dit för att besiktiga godset innan en tänkt försäljning. De anländer precis efter att en storm dragit fram och i förödelsen hittar Kitty ett utpressningsbrev i en träningsväska. Skaffa fram trettio tusen dollar i småsedlar och ta dem till telefonkiosken i hörnet Robertson Street och Norman Drive. Kör söderut längs huvudvägen. Stanna vid telefonkiosken vid Wilson Lane. Vänta där tills jag ringer. lyder meddelandet. Kidnappning, kidnappning ropar alla i kör. Varför vet jag inte. Er gissning är lika bra som min. För brevet skulle ju kunna gälla i princip vad som helst förutom just kidnappning.

Men nu har Kitty och gänget alltså snöat in på kidnappning. Frågan är om kidnappningen befinner sig i planeringsstadiet eller om den redan är utförd. De inser vikten av att meddela den lokala polisen de graverande kidnappningsplanerna (?), och polisen tar förstås uppgifterna på stort allvar och sätter sina bästa män på fallet. Not. De tror istället att det rör sig om några barns busstreck och vill vänta med kidnappningsutredningen tills, ja tills någon blivit kidnappad helt enkelt. Men Kitty vet i vanlig ordning bäst och Kitty och fallet med den kommande kidnappningen tar sin början.

Det går väl sådär om man ska vara ärlig. På kort tid lyckas Kitty bli nerslagen, punda bort utpressningsbrevet och dra en drös förhastade slutsatser. Ofrivilligt komiska inslag räddar upp en mer än lovligt krystad intrig, men they can only do so much.

3 av 10 poäng.

Som en del av årets Oscarsuppladdning läste jag Farlig filminspelning. Nu vanns ju årets Oscarsbetting som bekant av undertecknad. Jag vill tacka min syster, mina vänner, Freddie och framförallt Kitty för denna prestation. Jag skulle inte ha klarat det utan er!

Det är en stor händelse i River Heights när en känd regissör valt staden som inspelningsplats för sin senaste film. Kitty får förutom en filmroll också ett nytt mysterium på halsen. Rollen ifråga får förstås Kitty utan någon som helst provspelning, thats how good she is! Även Bess och George engageras på olika sätt och snart står det klart att någon vill sabotera filminspelningen. Generatorn exploderar, datorerna blir utslagna och hela teamet blir matförgiftade. Tillsammans lyckas tjejerna så klart lösa mysteriet men vägen dit är fylld av faror.

Det är en ganska innehållslös historia där sabotagen följer på varandra. Det blir snabbt tjajtigt och inte ens ett kort gästspel av Kittys ärkefiende Deirdre får det här att lyfta.

3 av 10 poäng.

Behöver ni vägledning i tillvaron ska ni som sagt veta att det finns en Kittybok för varje situation. Kom bara ihåg att ta hennes råd med en nypa salt. Det är inte alltid Kitty vet bäst.

Stina