måndag 10 augusti 2015

Den stora sömnen av Raymond Chandler

Den stora sömnen, från 1939, är en ganska invecklad historia med den hårda privatdetektiven Philip Marlowe i huvudrollen. Glad i hågen beger han sig för att möta upp den sjuke miljonären Sternwood för att åta sig ett jobb. Men jobbet visar sig vara mer komplicerat än han anat.

Jag måste medge att handlingen inte alls engagerar mig och att jag knappt lyckas hålla mig vaken genom alla turer handlingen tar. Jobbet han blir anlitad för gäller i alla fall utpressning mot en av generalens döttrar, men snart visar sig jobbet snarare handla om mord och andra komplotter. Gäsp, säger jag. Och en tummen ner för den unkna kvinnosynen. Båda döttrarna beskrivs snarast som sinnessvaga, där den ena till och med har vanan att suga på tummen. Troligt, verkligen! Men Chandler stannar givetvis inte där utan ger även en känga till homosexuella. Trångsynt någon?
 

Vill du läsa en trevlig deckare rekommenderar jag något annat. Kan du inte sova och behöver hjälp på traven gör i alla fall romanen skäl för namnet!

//Sofia

Årets sommarplåga?

Så här i slutet av sommaren verkar det som att årets sommarplåga har tillkommit. Lite sent kan tyckas, men bättre än inte alls. Den unga, lovande artisten kallar låten för "Hej mamma" och det är en hyllningslåt till, ja just det, hans mamma.

Lyssna och njut! Och observera att den bäst avnjutes på repeat en sådär 20 gånger :)


// Sofia