torsdag 24 maj 2012

Tema juni: Vrede och hämndbegär

Så var det dags för dödssynd nummer tre. Den tredje här på Boktriangeln, men den sjätte i ordningen – Vrede, ira på latin. Hämnd räknas ibland in till denna dödssynd vilket inte gör den mindre spännande. Motsatsen till vrede är dygden tålamod, patentia.
Vredens färg är röd och straffet i helvetet för denna synd är att styckas levande, så passa er barn för att låta den rödglödgade vreden ta er själ i besittning!

Några som verkligen inte väjer för vreden är förstås månadens hjältinnor, eller antihjältinnor om ni så vill, för ve den som väcker Elsas vrede i Salome eller för den delen Bellas i Dirty weekend. Och när Francine Pascals dygdemönster Elisabeth Wakefield äntligen tappar humöret kan man anta att hon gör det med besked. Eller?

Ni kanske inte är helt förvånade över att se en svensk ungdomsbok i månadens tema, det verkar ju ha blivit lite av mitt signum. Den här har i varje fall fått mycket bra kritik så jag har höga förväntningar. Den som väcker Elsas vrede i Salome, är liksom i den bibliska förlagan, en man vid namn Johannes. Om det slutar lika grymt som i originalet återstår att se. Man kan ju alltid hoppas.

Huvudpersonen Bella i Dirty Weekend är ingen särskild. Hon är som vem som helst. Det kunde ha varit du eller din väninna. Hon är en helt ordinär ung kvinna som vaknar en dag och har fått nog. Som har tröttnat på att vara ett offer. Och en vredgad Bella är inte att leka med!!!! Det kommer männen i hennes närhet snart att bli varse...

Och slutligen ett kärt återseende av Wakefield-tvillingarna. Tio år har gått och systrarna har blivit hela tjugosju år gamla. Men något har hänt som gjort att de tappat kontakten. Något allvarligt som inte ens den präktiga Elisabeth kan förlåta. Det är paybacktime – big time! Jag hoppas det i varje fall, för vem har inte väntat på att få se Elisabeth bekänna färg. Jag har alltid anat att det under den präktiga ytan döljer sig något benhårt och oresonligt. När ytan äntligen krackelerat vill man nog inte ha Elisabeth till fiende.

Månadens bok: Salome – Mara Lee, 2011.

Dirty weekend - Helen Zahavi, 1991.
Sweet Valley Confidential: 10 years later – Francine Pascal, 2011.

Stina