fredag 15 juli 2011

En lektion i värdinneskap


Värdinnans ABC från 1930 har förgyllt många av mina kvällar på sistone. En praktisk handbok utgiven av HUSMODERN.

Värdinneskapets kärna är så att säga umgänget. Har man inte något umgänge, har men ej mycket tillfälle att vara värdinna. Flyttar man som ungt par till en ny ort kan man förstås göra visit hos prästen och läkaren m. fl. men sedan då? Då får man helt enkelt vänta tills de som äro gamla i gården göra visit. Sedan är det bara att bjuda igen och vips blir man inbjuden åter till traktens alla festligheter. Något att komma ihåg vid flytten till Klintehamn således.



I övrigt har jag har fått lära mig konsten att gå på visit, vilket är en hel vetenskap i sig, vikten av att klä sig efter omständigheterna, servettbrytning, nöjet att bereda smörgåsar, korrespondensens regler och finesser samt mer därtill.

Visste ni till exempel att man endast till släkt och nära vänner ska skicka andra kort än visitkort. Man får heller aldrig skicka vikta visitkort eftersom vikningen betyder att man själv eller ens hustru lämnat det personligen.

En annan detalj som är nog så viktig att känna till är att man inte tackar för sist efter ett five o´clock, dvs ett kafferep. Besöker ni ett sådant så kom ihåg att inte ta mer än en kaka åt gången på assietten. Är det ni själv som är värdinna så bjud inte heller någon att "taga en kaka till" förrän hennes kakassiett är tom.

Lycka till i ert värdinneskap tjejer!

Stina














Klart att damerna inget ska ha... De har ju antagligen bara arrangerat det hela.









Ja är det inte ett sant nöje att bereda smörgåsar så säg?






Visst borde vi återinföra ordet kavajskutt?

En uppdatering på Jessica- och Elisabethfronten

Jahapp, ännu ett gäng tvillingböcker har blivit utlästa och recenserade, nämligen nr 5-10 i serien.

Vi börjar med Välja sida som visade sig vara en riktig höjdare. Den kändes som en ungdomsvariant av Stinas favvofilm "Vadet" med River Phoenix i huvudrollen och går i tvillingböckernas version ut på att ett gäng elaka killar bjuder de fulaste flickorna de kan hitta på middag för att sedan servera dem hundmat. Tvillingarnas kompis Kristin blir således överlycklig när hon blir utbjuden av den äldre, coole Mike och kan inte fatta varför hennes vän Brian verkar göra allt för att dejten inte ska bli av. Det är såhär det ska vara att läsa en tvillingbok alltså! Kan det bli mer moralkakestoff än det här? Don´t think so!

Efter denna kom Sanningar och lögner som också den var riktigt underhållande. I denna kretsar handlingen kring den coola (och elaka) Lacey, vars pojkvän gör slut. För att göra honom svartsjuk, och samtidigt jävlas med Jessica, lägger hon ann på snyggingen, och tillika Jessicas span, Damon. Helt klart en story skriven som en tvillingbok ska skrivas! Kul även att Jessica blir intresserad av en kille som bor i husvagn, vilket inte direkt är något som skulle hända i Sweet Valley High-serien, där hon inte så mycket som skulle titta åt en kille som inte var rik och populär. Kul också med en tvillingbok som faktiskt framställer Jessica i bra dager, samtidigt som hon fortfarande kämpar för att passa in på den nya skolan. Oväntat dessutom med en bok där inte allting löser sig på slutet. Det verkar som att Jessica och Damon kanske får kämpa lite mer än vad som är vanligt för att få ihop det.

Låt oss så gå vidare till En för mycket som handlar om Elisabeth och Salvador och det jobbiga med att de ser varandra som mer än kompisar, speciellt som de vet att det kommer att såra Anna, den tredje i gänget. Hon är så nere att de inte vågar berätta att de kysst varandra och att de kanske vill vara mer än bara vänner. Sen, när Anna en kväll är jätteledsen och Salvador tröstar henne "råkar" han kyssa även henne och efter det vet han varken in eller ut. Elisabeth vill inte prata med honom och Anna tror att de är ihop. Det roligaste med boken är ändå att supertönten Ronald Reece börjar intressera sig för Jessica, vilket gör henne mycket bekymrad för sitt rykte, och eftersom han är en snäll kille fast han är en tönt vill hon inte säga rätt ut att hon aldrig i livet skulle gå ut med honom. Ytterligare något den äldre Jessica inte skulle ha några som helst problem med. Hennes tolerans mot töntar verkar avta med åren om man säger så. I Sveket mot Anna fortsätter handlingen kretsa kring Salvador och Anna, som numera, mot Salvadors vilja, är ett par och i Aldrig i livet fortsätter Ronald göra livet surt för Jessica, som fortfarande hoppas på att Damon ska göra en framstöt. Intrigerna tätnar med andra ord. Värsta såpoperan det här ju!

Den sist utlästa boken är därefter Fest eller fiasko i vilken Jessica ska anordna homecomingdans. Till skillnad från de tidigare böckerna känns den här mest fånig, med en rätt dålig intrig. När Jessicas kommitté, bestående av alla hennes vänner, bara bråkar och inte kan samsas ger hon upp och låter Elisabeth ta över, men utklädd till Jessica. Kompisarna genomskådar henne dock snabbt, men håller god min i hopp om att få Jessica på bättre humör. Trist på ett så dåligt avslut på min tvillinläsning, men hoppas på att vidare loppisfynd kan vaska fram något bättre.

Min kära syster fyndade i och för sig ett 10-tal böcker ur Sweet Valley serien åt mig när hon var på sin roadtrip, så om inte annat krävs lätt en omläsning av dessa tvillingfavvisar. Litteratur av hög klass!

onsdag 13 juli 2011

På drift mot.... Sandviken?!


Tog en minisemester med Kalle under några dagar i juli. Vi gav oss ut på vägarna med destination unknown och hamnade i Sandviken av alla ställen. Där var det folktomt och nerstängt som väntat, men vi hittade till slut en mycket trevlig uteservering i en park. Vi var de enda gästerna men hade trevligt ändå. Jag drack två glas vitt och Kalle en lättöl eftersom han snart skulle köra oss tillbaka till Stockholm igen.

I en Sandviksk park

Förutom Sandviken hann vi besöka Årsta slott, Gysinge bruk och lite andra ställen vars namn redan fallit ur minnet. Vi fick några mycket trevliga och soliga dagar med loppisfyndning, barhäng, långa nattliga promenader på krokiga skogsvägar och öldrickande på en brygga i solnedgången. Visst låter det idylliskt? Svensk sommar när den är som allra bäst.

Fika på Gysinge bruk

Öl och solnedgång, en perfekt avslutning på en härlig dag.


Såklart hanns också lite läsning med. Jag läste ut Ethan Hawks Ett fönster i New York och hann påbörja Ernest Hemingways Och solen har sin gång. Läsande sistnämnda på en bänk vid vattnet i Stockholm fann jag mig bli värsta turistattraktionen för en grupp turistande japaner. Det filmades och fotades och flera stycken ville bli fotograferade bredvid mig på bänken, kändes lätt surrealistiskt. Tur i varje fall att jag läste Hemingway och inte någon lite mer lättviktig tvillingbok. Nu kommer jag ju att verka sjukt kulturell i diverse japanska fotoalbum, så tack Sofia för ett fint val av månadsbok.

Litteratur av olika slag (Hemingway, Kalle Anka och Starlet, något för alla smaker) ombord på vandrarhemmet Gustaf af Klint där jag spenderade min sista natt i Stockholm

Stina