tisdag 6 januari 2015

Emerald city


Emerald city är en novellsamling skriven av Jennifer Egan. Den befolkas av en grupp människor som alla lite förvånat betraktar sina liv och undrar hur de hamnat där de är.

Det kan vara minnen av gånga händelser som triggar igång något. Även om vi nödvändigtvis inte önskat en annan utgång kan vi tänka tillbaka med en vag känsla av förlust och ånger. Vart hade vi varit om vi handlat annorlunda? Men det kan också vara en känsla av att nu, äntligen, kan vad som helst hända!

En av mina favoriter är The Stylist. Där får vi följa Bernadette som är 36 år men redan gammal i gamet. Arbetet som stylist har fört henne världen över på fotosessioner vid exotiska stränder och avlägsna byar. Det är ett ensamt och kringflackande liv, men det är det liv hon valt. Man kan inte få något utan att välja bort något annat. Hon har sett och upplevt mycket men söker fortfarande efter det där ögonblicket som inte påminner om något annat.

I The Watch Trick får vi träffa tre gamla vänner som befinner sig på en yacht för att fira Sonnys förlovning, den senaste i en lång rad. Den här gången med den unga Billie som har rymt från sin egen bröllopsfest för att vara med honom. De vet redan medan det sker att det här är något som de kommer att prata om på parties efteråt, hur de befinner sig på en yacht tillsammans med Sonny och hans stulna unga brud. Men det blir en kväll att minnas också av andra mindre angenäma skäl, när händelser från det förflutna kommer upp till ytan och sätter vänskapen på prov.

En kvinna är på semester i Spanish Winter. Hon är skild och har sedan skilsmässan rest ensam under lågsäsong. Spansk vinter är farlig och vacker och tom och hon låter den föra henne vart den vill i väntan på att något ska hända. För något måste hända, hon väntar på det, på det oundvikliga och vad det ska föra med sig.

Stina