lördag 12 juni 2010

Ansiktslös

Sofia och jag har pratat om att börja publicera vår sedan många år pågående historia Ansiktslös här på bloggen. När vi sedan publicerar det senaste avsnittet här kan vi få kritik och förslag på vad som kan vänta Jonas framöver. Ja Jonas är alltså berättelsens huvudkaraktär, och jag tycker att det är på tiden att Sandra får möta vår Jonas.

Berättelsen började ganska oseriöst som ett sätt för mig och Sofia att hålla kontakten medan hon pluggade i Eskilstuna (lite som den här bloggen alltså). Eftersom ingen av oss hade internet var det via gammalt hederligt brevskrivande vi höll kontakten, och via telefon förstås. Men det var breven som var det roligaste, man såg fram emot brevbäraren ankomst varje dag under den här tiden för kanske väntade en hälsning från syrran och en rapportering över Jonas senaste eskapader.

Vi har skrivit vartannat avsnitt alltsedan starten, och Sofia skrev alltså det första eftersom det var hennes idé. Den första meningen valde hon slumvis ut ur boken Svarta speglar av Kristoffer Leandoer (rätta mig om jag minns fel Sofia), och den lyder som följer: ”Jonas vaknade, och för en kort stund visste han inte var han var någonstans”. Även titeln har valts ut slumpvis, också den från Svarta speglar om jag minns rätt.

Det är alltså bakgrunden till hur Jonas kom in i våra liv. De första kapitlen är ganska korta, men efter ett tag blir berättelsen lite mer komplex. Men jag vet inte om du hört talas om Jonas förut Sandra, så en liten presentation kanske är på sin plats.

Vår Jonas är homosexuell och transvestit och jobbar som frisör (kliché någon?). Han trivs med sitt liv och älskar sitt arbete men denna morgon har han en gnagande känsla i magen när han kliver in genom dörren på Salong Chic. Han borde ha lytt sin magkänsla och stannat i sängen denna morgon för det framgår redan i avsnitt två att han av okänd anledning kommer att få vad han förtjänar innan dagen är slut. Exakt varför han förtjänar detta okända straff och vad detta kommer att bestå av återstår ännu att se men det verkar ha någonting med en grönhårig kvinna att göra.

Här kommer de första två kapitlen. Läs och njut!

Del ett
Jonas vaknade, och för en kort stund visste han inte var han var någonstans. Vad är det här för ett hemskt ställe, tänkte Jonas med pipig röst. Ja, jag vet att man inte kan tänka med pipig röst, men om man hade kunnat det så var det precis vad Jonas hade gjort. Tänk bög och du vet precis vad jag menar. För bög är precis vad Jonas är för något.

När han hade lugnat ner sig upptäckte han till sin lättnad att han befann sig i sitt välbekanta rum och ingen annanstans. Puuh, sa Jonas för sig själv. Det var då för väl. Annars vet jag inte vad jag hade tagit mig till.

Del två

Förmodligen hade han fått panik och gett upp ett skrik som imponerat på vilken kastratsångare som helst. Alternativ två hade varit att dra täcket över huvudet och hoppas på det bästa, vilket inte brukar hjälpa i situationer av den arten. Eller har ni någonsin sett en skräckfilm där de hormonstinna tonåringarna slipper undan mördarens blodiga förskärare genom att ligga gömda i sängen och låtsas att det regnar? Skulle inte tro det….

Personer som Jonas får alltid vad de förtjänar och så också i detta fall. Kanske inte på sekunden, men berättelsen har ju knappt börjat än. Ha lite tålamod bara och se vad som ska ske med Jonas.

Nu vet jag att du redan väntar otåligt på avsnitt nummer tre Sandra, och det kommer jag lovar. Den som väntar på någonting gott..

Stina

Månadens tips

Nu var det länge sedan vi hade ett Månadens tips här på bloggen (har vi haft mer än ett?), inte sant? Men nu kommer ett i alla fall, och ett riktigt bra sådant dessutom, i alla fall om jag får säga det själv.

Det jag vill tipsa om är författaren Neil Gaimans hemsida. Om ni nu missat det förstås. Har ni det så är det värt att checka in.

Han skriver underhållande och roliga inlägg och uppdaterar ofta. Kan ni inte få nog av Neil Gaiman är det ett måste. Men man behöver inte vara värsta Neil Gaiman-fanatikern för att uppskatta hans inlägg. Det funkar alldeles utmärkt ändå. Perfekt om man bara känner sig lite allmänt uttråkad nån kväll och behöver lite förströelse. Nu har han precis skaffat sig en hund också. Ni måste kolla in de gulliga bilderna och läsa bakgrundshistorien, så sött :)

http://journal.neilgaiman.com/
Så, check check?

Stina

Saknad?

Ni kanske har saknat mig här på bloggen den senaste tiden (självklart har ni det!) men tro inte att jag tappat intresset för vår boktriangel redan. Tvärtom faktiskt, men det har varit en riktigt hektiskt tid med skola och annat. Inte minst har en viss individ från När krävt mycket av min tid (jag nämner inga namn så behöver ingen känna sig utpekad) men snart är jag tillbaka, och det är ett löfte lika mycket som ett hot. Moahahhahhaa!!!!!!!

Men ärligt så har jag inte haft mycket att blogga om på vår bokblogg (vilket det ju faktiskt är även om vissa inlägg av mer andlig karaktär kan få en att undra) eftersom jag helt enkelt inte haft tid att läsa. Eller läst har jag ju i och för sig gjort, men inget annat än litteratur som rör min uppsats om Galgbacken eller den osteologiska analysen av individen från När. Och hur spännande än jag tycker att denna litteratur är så tror jag inte att ni skulle tycka detsamma.

Eller vill ni ha en redogörelse och recension av ”Age markers in the human skeleton” av Mehmet Yasar Iscan så får ni hojta till. Den innehåller bland annat ett spännande kapitel om hur man kan studera åldersförändringar av revbensändar som ledar mot bröstbenet. Hos individer i åldern 20-23 år (fas 2) har ytan fått en V-form, väggarna är tjocka och släta. Hos en individ i 43-55-årsåldern (fas 6) har fördjupningen övergått i en U-form och väggarna är tunna med skarpa kanter. Spännande läsning, inte sant?

Stina

Försmak av sommaren

Bara för att jag är så himla snäll så bjuder jag på ett litet smakprov från juli månads boktema redan nu. Närmare bestämt på baksidestexten från en av de böcker jag valt ut (dock inte från månadens bok). Vilken bok det gäller och vad temat är behåller jag dock för mig själv ett litet tag till.. men kanske kan ni ana vad det rör sig om.

Håll till godo!

”Det finns dagar när sommaren är som allra varmast, när luften står stilla, då det är som om naturen och verkligheten håller andan. Dagar då ingenting händer, men då allt förändras”.

Denna bok utspelar sig en sådan dag, närmare bestämt under ett dygn i juli.

Stina