lördag 11 december 2010

Vem är det som skrapar på fönstret?



Vill ni läsa om rkitiga vampyrer, den sorten som varken glittrar eller utövar dendrofili, kan jag rekomendera 'Varney The Vampyre' av James Malcolm Rymer.
Det är en klassisk gotisk skräckhistoria, i 220 kapitel. Boken räknas som en av de första vampyrböckerna, påbörjad 1847, innan Dracula! Historien som utspelar sig på godset Bannerworth Hall tar sin början med att en ung kvinna attakeras mitt i natten och att godset måste säljas. En av de intresserade köparna är familjens djuriske granne Sir Francis Varney som även vill gifta sig med den unga kvinnan.
Jag har inte läst hela men det jag läst har varit både läskigare och bätte sammanhållet än Bram Stokers Dracula, som till stor del är inspirerad av Varney.
Trots att 'Varney the Vampyre' först publicerades som följetong i en tidning.

En författares övertygelse.

Som omväxling till all kurslitteratur och James Joyce lånade jag för ett tag sedan 'En författares Övertygelse' av Joyce Carol Oates. Boken är lättläst och består av en samling essäer med skapande som det gemensama temat. Är man som jag, intresserad av hur hur författare tänker och skapande processen kan jag rekomendera 'En författares övertygelse.' Joyce Carol Oates berättar mycket om andra författare och hur deras ver påverkat henne, bland annat hur hon fortfarande är påverkad av *Alice i underlandet' en bok hon läste som barn. Hon skriver även om hur hon, i likhet med Murakami, låter berättelser och miljöer växa fram under sina löprundor. Vad jag fann mest intressant i boken var när hon i essäerna diskuterade andra författatre och intertextualiteten och kontexten dem emellan. I slutet finns även en interessant intervju med Oates som gjordes i samband med publiceringen av Blonde. har någon av er läst Blonde? Jag fick den för några år sedan men den står orörd i bokhyllan.

fredag 10 december 2010

Mera Lolita


Bilden kommer från: http://www.moviesmeter.com/lolita-1997/


Bilden kommer från: http://www.soundtrackcollector.com/catalog/soundtrackdetail.php?movieid=6054



Bilden kommer från: http://www.movieonline.cc/movies/20090210/1430/

Var bara tvungen att flika in dessa fina filmaffischer! Se den om ni inte redan gjort det!

Lolita the sequel?

OBS! Läs inte denna recension om du vill läsa "Lolita". Spoilervarning!!!

Fick för några månader sedan Sara Stridsbergs "Happy Sally" av Sandra i present (recensionen kan hittas här: http://boktriangeln.blogspot.com/2010/08/min-isbjornsunge.html), en bok jag verkligen gillade och som troligtvis kommer att hamna högt upp på min lista över de bästa böckerna jag läst i år. När Stina sedan berättade att samma författarinna gett ut en bok som kunde ses som en fortsättning av "Lolita" av Vladimir Nabokov gick jag genast till biblioteket och lånade den.

Och den visade sig vara en underbar, underbar bok med undertiteln "Doloresvariationer", där flera olika teman knyter an till Nabokovs "Lolita". Lolita själv möter man under sin graviditet, innan hon dör barnsängsdöden, vi möter hennes namne med liknande livsöde, liksom en frånvarande namnlös mor och en fångad aphona som ska lära sig teckna. Alla dessa berättelser framställda med samma poetiska prosaspråk vars ordvrängerier inte så lite påminner om just Nabokovs. Och temat, ja temat är givetvis det av den förtryckta kvinnan, ung eller gammal, djur eller människa- eller som det står på baksidan av boken, "en roman om barnet utan barndom och kvinnan utan framtid". Och detta är givetvis ett tema som omfamnas av feministen inom mig.

Ska ni hinna klämma in ytterligare en bok detta år rekommenderar jag verkligen denna! Och jag tänker avsluta recensionen med ett litet smakprov av Stridsbergs poetsisk språk:

"Jag lade märke till att sanningsrosen hade snott sig om de andra rosorna och hindrade den pendlande hypnotiska rörelsen och jag tänkte att jag alltid skulle vara densamma, att ingenting någonsin skulle komma att hända mig förutom detta".

torsdag 9 december 2010

Sämst sedan Candide?



Om man frågar mig är det i alla fall vad "Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad är. Ööööörk, vilken tråkig smörja! Att jag dessutom hade (o)turen att få tag i en utgåva med fruktansvärt fula bilder på träsnitt som illustrationer gör ju inte heller det hela bättre . Eller vad tycker ni om denna vansinnigt fula bild?



Boken handlar om en föga minnesvärd mans jakt efter den elfenbensjagande och mystiske Kurtz. För att göra en lång och sövande historia kort (och betydligt mindre plågsam) kan jag berätta att denna till sist återfinns vilket jag är väldigt tacskam över då boken kort efter detta tack och lov tar slut.

Ett tips från mig är att inte läsa denna bok, och känner man att man måste kan jag rekommendera Henrik Langes utmärkta tolkning som ses nedan:



P.s. Den lika tråkiga filmen "Apocalypse now" är tydligen baserad på boken.

tisdag 7 december 2010

Joda, lever fortfarande:)

Har haft det himla hektiskt på sistone, så hektiskt att jag inte haft tid för vår kära blogg vilket ju är mycket synd. Och jag som har så mycket att skriva om! Sedan sist har vi hunnit med en bokmiddag på planeten Vinter komplett med varm öl, kyla och mycket snö, Snape har varit på besök (bildbevis och redogörelse kommer inom kort) och så har jag ett helt gäng med böcker som ligger och väntar på att recenseras (bland annat Vägen och Mörkrets hjärta som ju var två av månadens böcker). Men eftersom jag ska iväg imorgon igen får det vänta och förhoppningsvis att det kan bli lite liv i bloggen till kvällen.
Ha det gott fellow boktrianglare och hoppas att även ni får lite tid över till vår stackars blogg.