måndag 3 augusti 2015

Månadstema augusti: Gracia Deledde vs Luigi Pirandello

Så har det blivit dags för sommarens sista tema, och faktiskt är det nu endast 2 kvinnliga nobelpristagare kvar i mitt långkörartema. Man kan väl säga som så att det kanske är de jag har minst tilltro till kvar..... Men låt er inte nedslås av det he he, italienska Grazia Deledda som är månadens författare kanske kan överraska. Jag har en känsla av att även månadens bok kan göra det, speciellt då det blev lite random pick av det fåtal böcker som fanns av henne på biblioteket. Och ännu mer random blev valet då det helt enkelt inte gick att hitta vad en enda av hennes böcker handlade om. Så jag gick på helt enkelt på titel och av det fåtal som fanns att välja på blev det hennes "Regina Tagliamari" som gick segrande ur striden. Vad den handlar om? Ja, det får vi väl se till att ta reda på under augusti månad!

Bilden från: https://www.google.se/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRxqFQoTCMzFi4m1jccCFQUpcgoda0YJkA&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FGrazia_Deledda&ei=s6G_VYygNYXSyAPrjKWACQ&bvm=bv.99261572,d.bGQ&psig=AFQjCNHP_HTsLatxxIsFIX293onXSoVIrQ&ust=1438708503348402

Av den lilla fakta jag kunde googla mig fram om Deledda så är hon född 1871 och hon fick nobelpriset år 1926 (som den andra kvinna som fick nobelpriset i litteratur), för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem”.

Bild från: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1934/pirandello.jpg

Den italienare som ska få ta sig ann Deledda är Luigi Pirandello med sin "Kameran går". Han är född 1867 och nobelpriset fick han 1934 för hans djärva och sinnrika nyskapelse av dramats och scenens konst”. Och hans specialitet verkar vara just dramatiken, vilken han ska ha haft stort inflytande på under 1900-talet.


Liksom många andra av hans romaner handlar ”Kameran går” om det rollspel som samhället tvingar in människorna i.

Det känns som att augusti kan bli en spännande månade, eller vad säger ni?



//Sofia