torsdag 13 december 2012

Tainted love


Vänner för livet är boken som tog min Per Hagman-oskuld, och det tackar jag Boktipset för då jag vunnit den i en av deras veckotävlingar. Tack Boktipset, jag hade aldrig kunnat göra det utan er. Eller det hade jag nog, fast det skulle ha dröjt. Per Hagman är en sådan författare jag tänkt länge att jag borde ge en chans. Men sen har jag inte gjort det ändå för att jag tänkt att det inte är något för mig. Att det är för hårt och för sjaskigt och trasigt. Att jag inte orkar med Hagmans söndriga människor.

Men det gör jag visst visar det sig. Jag mer än orkar med dem, fastän de är precis sådär trasiga och vilsna och självdestruktiva som jag föreställt mig. De är båda unga vuxna men ingen av dem har vuxit upp. Sophie är dottern till en världsberömd jockey medan Erik kommer från helt andra och betydligt enklare förhållanden, men i varandra ser de något de känner igen. Båda är brända av tidigare erfarenheter och livrädda för att släppa någon inpå. Det är en kärlekshistoria, men ingen självklar sådan.

Det dröjer nästan halva boken innan den ens tar sin början. I föregående kapitel får vi växelvis ta del av de bådas tillvaro. Vi får lära känna dem ordentligt och förstår hur relationen dem emellan redan från början blir så komplicerad. För de här båda individerna med taggarna på utsidan finns ingen tanke om enkel kärlek. Inte så konstigt då att de kämpar emot.

Jag kan inte säga att jag köper karaktärerna helt. Särskilt Erik har jag svårt för. Samtidigt finns det något där som gör det svårt att värja sig. Jag vill tycka om dem men jag lyckas inte helt. De är helt enkelt inga personer som är lätta att tycka om och det har nog heller aldrig varit tanken. Oavsett känslorna de väcker sugs man in i deras värld, och trots det skitiga runt omkring är det en värld jag inte har något emot att vistas i. Jag ser rent av fram emot att besöka den igen.

Stina

tisdag 11 december 2012

I Am A Laser

Tyckte att Lowdens förra dagboksinlägg var ganska kul, så jag var tvungen att göra en rip-off. Jag uppmanar er att göra detsamma om ni har tid och lust. Får jag gissa att Sofia väljer Dylan i så fall? Vad det blir för Alex del vågar jag inte ens försöka gissa, men säkerligen blir det något bra :)

I Am A Laser. Vad är ni?

Choose a band and answer only in song TITLES by that band:
David Bowie

Are you male or female:
I Am A Laser

Describe yourself:
I´m Deranged

How do some people feel about you:
Space Oddity

How do you feel about yourself:
A Small Plot Of Land

Describe where you want to be:
There Is A Happy Land

Describe what you want to be:
Future Legend

Describe how you live:
Brilliant Adventure

Describe how you love:
Love You Till Tuesday

Share a few words of wisdom:
The Pretty Things Are Going To Hell

Avslutar med en Bowie-tribut. Ni har säkert sett den förut, men den är så bra att man kan se den igen. Jag gissar att Maroon 5 inte sett den här videon innan de skrev sin hitlåt.
 
 
 

Stina

Oh Well There´s Always Reincarnation

Det slår mig när jag räknar efter att jag inte har läst en enda rad i Allt på nästan exakt ett år (senaste rapporteringen var 8 december 2011). Times flies. Särskilt när man gör roligare saker än att läsa trista böcker.

Men nu är jag på begäran (Sofias) igång igen. Ni kanske inte tror mig (eftersom ni hört det förut) men 2013 är året då den här stentrista romanen kommer att bli utläst. 92 sidor kvar bara, så nu har nedräkningen börjat på allvar.

Vecka 60-112.
 
Det bästa
2005 Vecka 44 Tisdag (s. 532-533)

Choose a band and answer only in song TITLES by that band:
Fosca
 
Are you male or female:
My Body Isn´t Me
 
Describe yourself:
Diary of an Antibody
 
How do some people feel about you:
Square in the Social Circle

How do you feel about yourself:
On Earth to Make the Numbers Up
 
Describe where you want to be:
There Is Another Country
 
Describe what you want to be:
The Director´s Cut

Describe how you live:
Live Deliberately
 
Describe how you love:
Supine on the Astroturf
 
Share a few words of wisdom:
Oh Well There´s Always Reincarnation

Det värsta
Resten

84 sidor lästa sedan sist.
Är nu på sidan 536, dvs 92 sidor kvar.

Stina

söndag 9 december 2012

Månadens tips: Lär känna era dödssynder

Jag kan för övrigt starkt rekommendera tidningen Dagens artikelserie om de sju dödssynderna. Ett litet tips om ni vill lära känna era dödssynder riktigt bra. Sök på kardinalsynd så får ni fram dem. Ett förslag är att ni börjar med den aktuella lättjan.

Stina

Månadens tema December: Acedia

 
Den sjunde dödssynden är den som kan vara svårast att definiera. Latinets acedia härstammar från grekiskans akedia. De betyder ”frånvaro av att bry sig”, ”slöhet”, ”likgiltighet”, ”leda”, ”att vara uttråkad” och förstås ”lättja”. Man kan se att de kommer från samma källa men det är stor skillnad på att ligga och lata sig en hel dag och att vara utled på livet.
 
Thomas av Aquino beskriver acedia som strategin att fly från världens sorg. När vi inte orkar med fler besvikelser och sorger, lidanden och misslyckanden kan det hända att vi väljer att vända oss bort från allt. Att vi väljer ett icke-liv framför att leva. Vi orkar inte fortsätta kämpa utan retirerar till likgiltighet, en slags andlig apati, där tillvaron alltmer töms på mening och innehåll.
 
Straffet i helvetet för synd av detta slag är att kastas i en ormgrop. Det kan nog vara effektivt. Det är nog svårt att vara apatisk och likgiltig när man delar utrymme med en mängd slingriga och krälande reptiler.
 
Varje dödssynd har en dygd som de ibland kan förväxlas med, i detta fall försiktighet. Månadens kvinnliga karaktärer har båda levt sina liv försiktigt, om än inte nödvändigtvis dygdigt. De har av olika anledningar valt att stänga av, en skyddsmekanism som hindrar dem från att leva fullt ut. Riktiga känslor är farliga och att visa sårbarhet har sitt pris. Men riskerar man ingenting kan man heller ingenting vinna. Och kanske är det dags att ta språnget och våga. Att släppa taget och riskera att falla eller upptäcka att man står stark.
 
Månadens bok Mina fräknar handlar om 40-åriga Karin. Hennes liv har inte riktigt blivit som hon tänkt sig, varken privat eller karriärmässigt. Mellan uppdragen hos ett bemanningsföretag sitter hon mest hemma och betraktar livet som pågår utanför. Men något är på väg att hända som motvilligt väcker henne ur sin avsomnade tillvaro. Förändring är på väg och det börjar med hennes fräknar.
 
I Vänner för livet möts två trasiga människor, Sophie och Erik. De är inte vana att släppa andra inpå livet men ser något i varandra som kanske gör det värt risken.
 
Månadens bok: Mina fräknar – Sofia Hallberg, 2012.
Vänner för livet – Per Hagman, 2010.
 
Jag låter Margot från The Royal Tenenbaums representera månadens tema Acedia. Bilden är hämtad från http://www.tumblr.com/tagged/margot-tenenbaum
 
Stina