fredag 7 maj 2010

Vem kan den mystiska arkeologen vara?

Ytterligare en omgång ledtrådar för att få er på rätt spår :) Har några ledtrådar till om dessa inte räcker. Kan ni inte då så får jag avslöja vem den mystiska arkeologen är.

Det är en kvinnlig författare som har skrivit boken.

Den vann Augustipriset för bästa skönlitterära bok 1997. Har även vunnit Guldpocket.

Berättelsen utspelar sig delvis i Östergötland, både i Motala och i Linköping.

Systrarnas namn är Birgitta, Desirée, Christina och ?

Desirée är huvudkaraktären och bokens titel syftar på henne. Hon är gravt handikappad. Fostersystrarna känner inte till henne eftersom hon blev bortlämnad till en institution som spädbarn.

Stina

torsdag 6 maj 2010

Nostalgi

Eftersom jag, utan googles hjälp inte har en aning om vem Arkeologen är, och skäms över det, söker jag botgöring med en bild på en av bokhyllorna inne på Wayne's Coffe i Gävle.



Blir ni lika nostalgiska som jag när ni ser de röd/gröna ryggarna?
I bokhyllan fanns klassiker som Wendy, Internetdetektiverna, Animorphs, Kitty och självklart Tvilling böcker. Bland annat Pojkvännen, där Jessica går på dejt med en äldre kille.

onsdag 5 maj 2010

Flera ledtrådar Gissa arkeologen

Halo-lo!

Här kommer lite fler ledtrådar i Gissa arkeologen.

Författaren är svensk och romandebuterade 1994. Boken som gäller här gavs ut 1997.

Författaren har haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Författaren är översatt till 23 språk.

De fyra ”systrarna” som är bokens huvudkaraktärer är alla uppkallade efter Hagasessorna.

3 av flickorna är fosterbarn hos tant Ellen (däribland karaktären vi söker), medan den fjärde systern är Ellens biologiska dotter.

Stina

Gissa arkeologen part two

Den här gången är det verkligen fråga om en litterär karaktär från en bok. Jag vet inte om det är något som ni har läst, men vi får väl se om ni kan lista ut vem det är..

Karaktären är fysiker, men har tidigare studerat arkeologi.

Karaktären är en av fyra ”syskon”.

Denna person har trauman efter att som liten ha blivit lämnad i en källare.

Berättelsen utspelas under denna karaktärs barndom på 50-talet, men även i nutid (dvs den nutid som var då boken kom ut).

Författaren har arbetat som journalist och dennes första böcker var mera dokumentära.

Lycka till med gissandet!

Stina

tisdag 4 maj 2010

Hej töntar, jag menar kära boktriangelvänner

Ledsen för mitt ofrivilliga uppehåll här på bloggen, men jag har haft SÅ mycket att göra. Jag har inte läst något för nöjes skull sedan jag avslutade Min syster Sophie. Jag har inte ens hunnit påbörja någon av böckerna i månadens tema, men jag är sjukt pepp trots all stress, så snart..

Jag längtar efter att koppla av med en bra bok och en kopp te innan läggdags. Finns det något bättre sätt att somna? Nackdelen är att man kan bli fast i en bra bok och läsa alldeles för länge (som jag råkade göra när jag läste Det var vi som var Mulvaneys) eller att man knappt kan somna alls om man läst något otäckt. Men det är ont om bra läskiga böcker. I alla fall känner inte jag till särskilt många. Men jag känner för att bli riktigt skrämd. Jag längtar efter krypande fasa och kalla kårar. Har ni några tips? Jag vill läsa något jag kommer att ångra under småtimmarna när jag vrider mig under täcket och rycker till för minsta småljud.

Så vad väntar ni på? Skräm mig!

Stina