lördag 7 december 2013

De oskiljaktiga av Laura Conway



Mysrysare som handlar om Louis som efter en resa till Spanien blixtsnabbt gifter sig med en flicka, Marcia, som han knappt vet någonting om. Man kan konstatera att han är något av en douche då han innan resan uppvaktat Toni och halvt om halvt gett henne antydningar om frieri efter hemkomsten från resan. Det är dock ganska befriande med en mysrysare där allt inte blir frid och fröjd så fort en man och en kvinna ser åt varandra, och där det till och med talas om giftermål fast man egentligen inte är kära, och det i positiva ordalag.

Man kan ana en unken kvinnosyn där det bland annat ges uttryck för att  kvinnor har en tendens att rusa iväg medan männen självklart vet bättre. Och sen verkar författaren ha något emot människor som inte riktigt passar in i normen om vi säger så… Den är faktiskt ganska deprimerande hela historien och jag är förvånad över att en mysrysare tillåts vara så här deprimerande oromantisk. Ganska halvtaskigt skriven dock och en rätt konstig slutkläm med tanke på att alla vet att det knappast är kärlek med i bilden.

// Sofia

onsdag 4 december 2013

Lady Thriller. Rösten ur mörkret av Ardath Wise



Det här är minsann inget mindre än en lady-thriller, förvärvad som en finfin vinst under sensommarens ”Amazing race”. Då det tydligen utkom en ny varje månad under det goda 80-talet kan man ju hoppas på att jag ska ha tur att hitta fler lady thrillers under kommande loppisbesök.

Denna handlar om  Ann som precis börjat jobba som privatlärarinna åt en liten pojke, David. Pojkens mamma har dött i en tragisk olyckshändelse och ibland verkar det nästan som att pojkens far tror att hon på något mystiskt sätt återvänt.

Till skillnad från många andra böcker med samma tema är denna oväntat välskriven och Ann blir inte alls lika darrbent och våpig som de flesta andra kvinnliga huvudrollsinnehavare har en tendens att bli så fort en man sneglar åt deras håll. Men ja, ni kan ju kanske gissa vartåt det så småningom barkar när väl mysteriet är löst.

// Sofia

tisdag 3 december 2013

Tvillingarna för hela slanten



Om ni tror att jag legat på latsidan med Sweet Valley-läsning under året tror ni fel, här kommer årets sista skörd - men det är sorgligt, nu ligger inte en enda oläst tvillingbok här hemma och skräpar längre och högen med kioskdeckare är sorgligt låg. Hur ska jag klara julen utan den sedvanliga skräplitteraturen?

Tvillingarna. Dubbeltrubbel
Ganska fånig historia om hur tvillingarna med familj åker på semester till en ranch under vinterlovet. Väl där träffar tvillingarna på två jämngamla tvillingkillar de blir intresserade av – men efter en dejt blir de osäkra på om de egentligen är killen för dem då syrrans kille verkar så mycket intressantare. Så de bestämmer sig för att byta plats. Det blir ganska fånigt och jobbigt då de beter sig så urbota tramsigt åt – och med tanke på Elisabeths präktiga helylleframtoning är det intressant hur ofta hon flamsar till sig och jagar killar till höger och vänster trots att hon har en pojkvän väntandes där hemma.

Tvillingarna 28. Kronprinsen
En riktig välskriven pärla till tvillingbok där 12-åringar faktiskt beter sig som just 12-åringar, med en präktig Elisabeth och en  lagom ansvarslös Jessica. Den handlar om en utbyteselev som kommer till tvillingarnas klass och som visar sig vara en kronprins. Den är nedtonat skrivet för att vara en tvillingbok och trevligt med en ytlig Jessica som faktiskt ändå är sympatisk.

Tvillingarna. Enhörningarna på Hawaii
En ganska fånig tvillingbok om Jessica som vinner en resa till Hawaii i en matlagningstävling. Det är ovanligt att hon och Elisabeth far åt olika håll, då resten av familjen åker iväg för att åka skidor och hälsa på farföräldrarna. Tyvärr beter sig större delen av tjejgänget helt befängt åt ocgh sväljer vilda historier som lokalbefolkningen lurar i dem: Ellen tror att hon är en hawaiiansk prinsessa (men ok, så blåst som hon är kan jag köpa det...), Lila tror att hon har hittat en ring som för otur med sig och Jessica tror att hon straffas för att hon ljuger.

Tvillingarna 47. Mönstereleven
En tvillingbok som handlar om hur den präktiga Elisabeth fullkomligt spårar ur när skolan ska välja ut en mönsterelev. Hon blir mer odräglig än hjälpsam, ger skolkamraterna klämkäcka och oönskade råd, börjar klä sig som en skolfröken och blir allmänt odräglig. Präktiga Elisabeth blir helt enkelt den odrägliga goody-two-shoes jag alltid misstänkt henne för att vara. Tyvärr är  boken för övertydlig och man tar i lite väl mycket med beskrivandet av hur Elisabeth går upp i sin odrägliga roll – men ändå en ganska underhållande bok.

Tvillingarna 51. Rockstjärnan
Denna bok om tvillingarna handlar inte så mycket om dem, utan om Brooke Dennis och den rådande Coco-febern som råder i Sweet Valley. Coco är nämligen den nya heta rockstjärnan och när hon ska komma till Sweet Valley vet tvillingarnas lycka inga gränser. Den enda som inte verkar överlycklig är Brooke Dennis. Som van tvillingläsare är det säkert ingen som undrar varför, så jo självklart är Coco Brookes mamma. Men managern vill inte att det ska komma ut att hon har en dotter. Så mamman typ nonchar Brooke, lever familjeliv med sin nya make och bebis och tar sig inte ens tid att umgås med sin äldre dotter. Som vanligt löser det sig självklart på slutet, men om ni frågar mig kanske man borde ändrat slutet till att mor och dotter begett sig till familjeterapi för att reda ut vad som kan få en mamma att bete sig som en sådan skitstövel. Men sådant händer aldrig i Sweet Valley. Har de ens psykologer och missanpassade där borta? Men mja, en halvdan tvilllingbok med andra ord.

Sweet Valley High 36. Våga välja
Våga välja handlar om Julie Porters äldre syster Johanna, som hoppat av skolan för att börja jobba, men som nu av okänd anledning bestämt sig för att komma tillbaka och ge skolan en sista chans. Men allt är bara jobbigt, folk tisslar och tasslar, hon hänger inte riktigt med på lektionerna och dessutom är hon olyckligt kär i Amy Suttons pojkvän, den smarta Peter DeHaven. Självklart tar sig Elisabeth an den vilsna flickan och med hennes stöd fortsätter Johanna skolan, trots att det är jobbigt.

Det här är ingen av höjdarböckerna i serien, men den funkar för stunden, och det är uppfriskande när det faktiskt inte är en pojke som gör livet värt att leva – utan budskapet för en gångs skull är att pojkar inte är svaret på allt. Vad författaren denna gång på samma skriva-på-näsna-vis som alltid är istället vikten av att våga tro på sig själv.

// Sofia

måndag 2 december 2013

Månadens Tema, December

Två dagar in i December och det är dags att presentera årets sista tema, Ett tema som till min egen förvåning inte är lika sent som vanligt. Är inte det värt en applåd så säg?
Som kompensation för att årets jul och nyår kommer att tillbringa i det kalla Svedala hoppas jag att boktemat kommer att hålla oss varma. Månadens författare är den Nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie och månadens bok En halv Gul Sol.

Chimamanda, som gästade SVT:s Babel den 17:e oktober, föddes den femte september 1977 i Enugu i södra Nigeria. Hon är en prisbelönad författare som för tillfället bor i USA och är en del av den nya vågen afrikanska författare som skriver om Afrika och gör upp med både sin och kontinentens historia. Chimamanda Adichies första roman, Lila Hibiskus kom i Sverige ut som nummer två. Lite omvänt kan det tyckas. Hur som helst...vi ska läsa hennes andra roman, den som Sverige publicerade först: En halv gul sol. En bok på 700 sidor som beskrivits som en kärleksroman i Nigeria under Biafrakriget. Vi får följa fyra personer, ett par tvillingsystrar och deras män, allihopa välutbildade akademiker, men vad spelar hög utbildning för roll när en ska överleva i ett krig?

God läsning och God Jul :)

Chimamanda Adichie inför en föreläsning på Princeton.
Månadens bok.

Mysrysare. Ovälkommen gäst av Marlene Perriche



Mysrysare om Courtney Prescott som efter faderns död ärver sitt gamla barndomshem, vilket är mycket oväntat då fadern sedan hon var litet har förskjutit henne. Ohh, tänker Cortney, nu kan jag äntligen föverkliga mina planer på en skola för begåvade barn – att styvmodern och hennes styvbror som bor på gården tvingas flytta är liksom inte hennes bekymmer. Bort med er era töntar, säger hon inte, men jag kan slå vad om att det är vad hon tänker. Nu blir ni nog inte så förvånade när ni får höra att någon försöker få henne att lämna godset, ja någon går till och med så långt som att försöka mörda henne.

Nu ska jag inte avslöja något om vem, även om ni skulle kunna lista ut det efter några sidor – men vi kan ju konstatera att författarinnan missat lite grejen med att bygga upp denna deckarintrig. Det blir liksom inte så spännande när det finns typ en misstänkt. Men men, förhoppningsvis lärde hon sig av misstaget och såg  i nästa mordhistoria till att det i alla fall en till person att misstänka.

Och javisst ja, Courtney träffar en pojke också. Tänka sig ;).

// Sofia