lördag 18 oktober 2014

The case of the curious bride av Erle Stanley Gardner



Det här är en småputtrig deckarhistoria från 1934. Huvudperson är Perry Mason, en skicklig advokat och det hela börjar när en ung kvinna kommer in till hans kontor och ”å en väns vägnar” vill veta reglerna kring omgifte när den äkta maken försvunnit.  Mason tycker inte det känns som att detta är hela sanningen, och den unga kvinnan – en nybliven brud enligt hans sekreterares vätränade öga – försvinner utan att han kunnat hjäpa henne. Då hon efterlämnat sig en summa pengar och han inte kan få tag på henne känner han sig skyldig att ändå utreda situationen, och ganska snart står det klart att det hela kan komma och handla om liv och död.

Ja, vad ska man säga? Det märks att det här är en historia med några år på nacken, och dessutom är väl vissa delar lite svåra att svälja. Överlag är det ändå en ganska småtrevlig historia och nog skulle jag kunna tänka mig ännu ett  Perry Mason-mysterie.

// Sofia

fredag 17 oktober 2014

Mysrysare: Den onda sagans slott av Bentz Plagemann

Det har ju blivit några mysrysare lästa i år alltså....  Nu börjar tyvärr lagret att tömmas, men hoppas självklart på några fynd under kommande loppisrundor. Tills dess får jag nöja mig att recensera tidigare lästa böcker.

Lee Appleton är hjältinna i den senast utlästa mysrysaren. Denna unga kvinna tillbringar alltid somrarna ute på slottet Waverly där hennes gamla Aunty bor. Hon har älskat somrarna hos Aunty och slottet sedan hon var liten och en dag kommer hon att ärva det. Men den här sommaren är det något som är annorlunda – Aunty verkar ha blivit gammal och glömsk, mystiska ljud hörs på natten och sen har det börjat nytt tjänstefolk som inger Lee olustkänslor.

Ja, vad ska man säga – tyvärr ingen höjdare inom mysrysar-genren, med ett ganska tråkigt språk och ingen superspännande historia heller. Självklart finns det kärlek med i bilden då Aunty verkar ha planer på att gifta bort henne med den rike Bradford Lawrence. Jag börjar ana ett tema i mina mysrysare då de liksom i den förra mysrysaren jag läste är släkt. Dock är han inte hennes farfar (tack och lov) utan släkt på ganska långt håll. Lee är smickrad av uppmärksamheten, men är osäker på om hon verkligen är kär i honom. Den nya trädgårdsmästaren har hon dock svårt att sluta tänka på......

// Sofia

torsdag 16 oktober 2014

Död i flammor av Brad Latham

Ni gissade rätt! Det har blivit dags för recensionen av ännu en av mina kära kioskdeckare.

Jag måste säga att jag älskar baksidestexten på denna ”Den näpna lilla sockerhumlan gillade att spatsera omkring topless, för det var för varmt i New York”. He he, bara i kioskdeckare barn, bara i kioskdeckare!

Sedan kanske jag har ett och annat att säga om den något otroliga handlingen. Jag menar vem spatserar omkring topless inför främlingar, speciellt inför en detektiv som kommit förbi för att ställa frågor i en mordutredning?

Huvudperson är ”Hook” Lockwood, en privatdeckare och hemlig agent som i detta fall  jobbar som försäkringsutredare när en brand på en nattklubb har inträffat – är det mordbrand eller en tragisk olyckshändelse? Ja, ni kanske anar hur det ligger till....

Det är ärligt talat en ganska tråkig härva det här, blandat med en del ologiska luckor  - men sen var den också det tredje fyndet på min 3 för 5 kronor-böcker jag fyndade under roadtripen. Och även om detta är femte boken om ”Hook” blir jag knappast så intresserad av att läsa övriga delar.

// Sofia