lördag 25 januari 2014

Bokmiddagar genom tiderna del 2

Jahapp, nu kommer den spännande fortsättningen i bokmiddagarnas underbara värld, närmare sagt Bokmiddagsfavoriterna 6-4.

6. Tillsammans igen

Världens bästa Alex!

Eftersom vi startade Boktriangeln för att hålla kontakten när Alex flyttade härifrån är det inte många middagar när samtliga medlemmar varit närvarande, så självklart har vår allra första (och enda, med undantag av chatt-middagen) middag med alla tre medlemmar på plats en särskild plats i mitt boktriangel-hjärta. Självklart blev det Sandvikentema när Alex i mars 2011 var på besök, och middagen bestod av kaffe och jordgubbstårta. Mums!



Känn er som hemma kära gäster....
Vårt hem är vårt slott-middagen var en riktig höjdare som genomfördes i september 2011. Middagen som lagades var självklart just den ödesdigra middag då alla utom 3 medlemmar av familjen Blackwood blev förgiftade och dog och passande nog hade vårt lilla kollektiv dagen innan varit ute och plockat björnbär, vilka serverades med extra mycket socker…..

Middagen avslutdes till sist med att vi bestämde oss för att beskydda oss och vårt hus genom att gräva ned beskyddande skatter i varje hörn av tomten.


Det här är min klarast lysande favorit bland de mer traditionella bokmiddagarna.

4.  En dystopisk middag

Lägg märke till "fatet"= glasfatet från micron

Settingen till våran Blade runner-middag är inget som går att planera, utan det är sådant som bara händer. Följaktligen passade vi på att svänga ihop middagen när det blivit dags för Stina att under september 2011 flytta ut ur sin studentlägenhet, strax efter "Vårt hem är vårt slott"-middagen alltså. Lägenheten var så gott som tom, typ alla kläder och köksredskap var nedpackade och det blev helt enkelt en perfekt Blade runner-atmosfär där päronhalvorna som inmundigades med choklad fick serveras med rinnande grädde och ”middagen” bestod av vin, en avriven baguette och lite ost – alltsammans serverat på det udda porslin som fortfarande stod framme. Under kvällen hann vi även med att testa oss när vi skulle dö (90 år och framför datorn) samt om vi var replikanter (nej, vi var båda mer eller mindre mänskliga).

Härnäst kommer mina tre absoluta favoritmiddagar att presenteras, och jag hålle tummarna för att 2014 kommer att ge lika mimnnesvärda middagar som tidigare år!

// Sofia

tisdag 21 januari 2014

Bokmiddagar genom tiderna


Nu när de roligaste inläggen i vår triangel har blivit genomgångna är det dags att kika lite närmare på mina favoriter vad gäller bokmiddagar. Jag tänkte lista mina 10 favoriter som vi haft genom åren och börjar med att  presentera favoriterna 7-10.

Äkta anerikansk matglädje

Den 18 augusti 2012, när min lilla skrutt inte ens var en månad gammal och helgen innan jag skulle tillbaka till jobbet igen avhandlade vi Alex metafictiontema med Brett Easton Ellis "Lunar park" som månadsbok. Eftersom boken inleds med en Halloweenfest där en av gästerna dyker upp som den läskige killen från "American psycho" bestämde vi oss för att ha maskeradtema. Det blev även äkta amerikansk mat i form av hamburgare, och att kvällen hedras med en plats på inne-listan är för att den är en av mina maskerad-favoriter, och det har ju hunnit bli några sådana genom åren.


Bannlyst bebis, men glad ändå


I januari förra året inleddes en av Boktriangelns allra längsta bokmiddagar, vilken startade på kvällen och avslutades med brunch morgonen därpå. Middagen serverades i Klintehamn och bestod av varsin micrad färdigrätt följt av kex, vin och grönsaksstavar med dip och som avslutning temperaturtagning. Dagen därpå blev det brunch med bakis/sjuktema samt pillerknaprande. Naturligtvis är det vår "Kall feber"-middag! Liksom i boken blev det lottdragning om vem som skulle röja upp i röran och föga förvånande föll valet på Kalle (som var den enda som inte läst boken och följaktligen inte kunde veta att det var riggat). En riktig trevlig helkväll/morgon blev det i alla fall, och Aaron fick också vara med trots att barn egentligen borde ha varit bannlysta. Anledningen till att middagen placerar sig på topp tio är för att det var en så rolig helkväll- och efterföljande morgon med ett boktema som det gick att göra mycket roligt med.

Hedbergs med Bokbytar-hyllan i bakgrunden



Den 20 november 2011  hade det blivit dags för "Vindens skugga"-middag som avnjöts på Hedbergs då karaktärerna i boken ofta intog sina måltider just på fik. Och Hedbergs passade så bra just eftersom vi tänkte införliva ytterligare ett element i boken genom att byta en bok i bokbytarhyllan och hoppas på att hitat en som skulle förändra våra liv. Te och scones blev det vi beställde in och kvällen avslutades med att vi gick till biblioteket för att  välja en hylla, ett hyllpan och ett nummer för att välja ut vilken bok vi på måfå skulle låna. Och skulle den förändra våra liv? Min bok, av en fransk radikal författarinna, lästes strax innan min bröllopsresa till Paris och av en slump vandrade vi in på muséet som bestod av hennes gamla lägenhet. Coolt! Att middagen platsar så bra in på topplistan beror givetvis på att det blev en så annorlunda bokmiddag med böcker som kunde förändra liv, magi och spänning i en annars ganska slentrianmässig vardag. Fram för mer magi i tillvaron!

7. Macho-middag
2 riktiga män!


I april 2011 lät vi våra manliga sidor blomma ut, såväl som våra kvinnliga när bokmiddagen blev ett mash-up med månadens böcker ”Orlando” och ”Stolthet och fördom” och jag kan säga att vi hade riktigt kul när vi sakta började förvandlas till män ju längre middagen, som bestod av te och scones, led. Det hela kulminerade så småningom i en mycket manlig dans till låten "Gaston" från "Skönheten och odjuret”. Hittar jag filmen har min kära syster faktiskt godkänt att jag lägger ut den på bloggen, och jag räknar med att hon kommer att stå vid sitt ord även om det muntliga godkänandet gavs i 2011.

// Sofia

Natten är ljuv av F. Scott Fitzgerald



Natten är ljuv utspelar sig på det dekadenta 20-talet och kretsar kring amerikanerna Dick Dover (vilket namn!) och Nicole, ett äkta par som åker omkring i Europa och tycks leva det perfekta bekymmerslösa livet. Så ser det i alla fall ut för Rosemary Hoyt, en ung filmstjärna på uppåtgående som träffar dem och förälskar sig i Dick. Självklart ser hon bara ytan av deras förhållande och större delen av boken kretsar kring vad som inte ses utåt; hur Nicole lider av mentalsjukdom och hur hennes tillstånd påverkar Dick till den grad att han, den friska av dem, snart blir både psykiskt och fysiskt utbränd. Tydligen ska romanen vara starkt självbiografisk och spegla förhållandet mellan Zelda och Scott Fitzgerald.

Jag måste säga att jag tycker att greppet med att i en tredjedel (?) av boken låta Rosemary stå för berättandet känns märklig, då resten av boken mest fokuserar på Nicoles sjukdom och hur den påverkar makarnas förhållande. Jag grips aldrig riktigt tag i historien och tycker inte att den känns riktigt sammanhållen. Men sen har ju heller aldrig det självbiografiska riktigt varit min grej. Ett plus måste jag dock ge romanen, och det är dess Mad men-osande kvaliteter som känns härligt dekadent.

// Sofia