torsdag 24 juni 2010

Flickorna Owens - Praktiskt taget magiska?

När jag såg att denna bok, förlagan till filmen "Magiska systrar" fanns att låna på Almedalsbiblioteket var jag bara tvungen att slå till. Jag älskar ju filmen, som jag tycker ganska oförtjänt blivit rätt dissad. Ta den för vad den är liksom, en romantisk komedi som är långt bättre än många andra i genren.

Det var därför med ganska höga förväntningar jag satte mig och läste boken, då filmen ju sällan överglänser originalet. Och mycket av filmen känns igen i boken, även om jag tycker att de friheter filmskaparna tagit sig med handlingen faktiskt i princip bara förbättrat den. Filmens fokus på Sally och Gillian, de två systrarna gör att händelseförloppet löper på smidigare än i boken, som även fokuserar på Sallys två barn som hinner komma upp i tonåren medan mostrarna mer lyser med sin frånvaro än vad de gör i filmen. Filmen har även tagit bort en del saker som känns lite småfåniga i boken, samtidigt som en del lagts till för att filmen ska få ett sånt där klassisk romcom-slut.

Men jag gillar nu även boken, även om den inte når upp till filmens charm, som är sådär smågullig i stil med böcker som "Stekta gröna tomater" fast kanske något mer lättsam.

"Flickorna Owens" är helt enkelt en trevlig bekantskap och det är en trevlig mellanbok att gotta ner sig i efter ett nattligt pass på färjan, utan att för den skulle behöva göra sig något större besvär att ta den till sig.

På köpet får man även nödvändiga livsråd som att alltid kasta utspillt salt över vänster axel, plantera rosmarin vid trädgårdsgrinden, plantera rosor och lavendel för att bringa tur och så det bästa rtådet av alla; att förälska sig närhelst man kan!

måndag 21 juni 2010

Nya bokfynd till ska-läsa-högen:)

Var nere på bibblan trots det trista regniga vädret och lånade Syrenernas tid. Bara för att när jag kommit hem inse att jag missat att låna första delen i triologin, "Min älskade slaktare". Fast Sebbe är söt och ska in och låna den till mig imorgon istället eftersom jag kommer att jobba hela veckan och inte hinner med det själv. Passade också på att låna "Systrarna Owens", boken som är förlagan till filmen "Magiska systrar". Har bara hunnit läsa några sidor i den, men den verkar påminna mycket om filmen (som ju blivit ganska dissad, men som jag tycker är väldigt charmig).

Något som också var fint var att det var utförsäljning av böcker på bibblan så nu har jag kommit hem med ett gäng nya sommarböcker som ska hinnas med att läsas regniga sommardagar som det ju verkar kunna bli en hel del av tyvärr. Blev extra glad att jag hittade "Sommarens ljus" som jag har för mig att Stina talat väldigt bra om. En krona kostade den, så ett riktigt kap var det. Hittade en bok med Gotlandsanknytning också som visst skulle handla om gravplundrare. Samt lite annat smått och gott. En rapport om vilka fina böcker jag hittat kommer lite senare tillsmmans med bild.

Stockholmsweekend med kronprinsessbröllop, Gröna Lund och lite läsning

Förutom en massa skoj som att stå i bröllopskortegen, åka karusell på Gröna Lund och dricka ett och annat glas vin hann jag under weekenden också med att läsa ut två böcker. Inga temaböcker den här gången utan ett par som legat i min ska-läsa-hög ett tag.

Den första är skriven av Per Hagman och heter "När oskulder kysser". Stina vann den i en av Boktipsets tävlingar och var snäll nog att låta mig få den. Jag måste medge att jag var en aning skeptisk till boken då jag för några år sedan, innan jag flyttade till Visby, läst en novellsamling av honom (mest tror jag att jag lånade den för att han hetta Hagman i efternamn). Novellerna var alldeles för hårda i tonen för min smak och för inriktade på att beskriva trasiga människor och ämnen som porr, sex och destruktivitet. Att jag skulle gilla "När oskulder kysser" så pass mycket som jag faktiskt gjorde var alltså helt otippat. Men boken var mjukare i tonerna än novellerna jag läst och han skriver på ett väldigt vackert och finstämt sätt om den första kärleken, där de tidigare nämnda favoritämnena finns med (det är ju Per Hagman vi pratar om trots allt) men inte tillåts ta överhanden. Istället är det förhållandet mellan Nelly och Benjamin som skildras och boken igenom lyckas Per Hagman hålla spänningen uppe även om han på slutet i mitt tyckte förstör lite av känslan i boken genom att låta slutet bli för osannolikt och överdramatiskt. Mer om det ska jag inte spoila här eftersom jag tycker att det är en bok som förtjänar att läsas och kanske också älskas en liten smula.

Den andra boken heter "City of Illusions" och är skriven av en av mina favoritförfattare, Ursula K LeGuin. Även denna bok är en gåva från min kära syster. Om den förra boken hade sina styrkor i första delen av boken, ja fram till de sista 100 sidorna, så är denna aningen seg fram till just de 100 sista sidorna. Boken handlar om Falk som efter att ha fått sitt minne utraderat tas om hand av ett skogsfolk. Han skiljer sig från dem, och från planetens övriga befolkning, genom sina gula kattliknande ögon och efter att ha återhämtat sig skickas han iväg till staden Es Tocuh för att återfinna sitt minne. I denna stad sägs lögnarna Shing leva - de främmande tyranner som kom till planeten, förstörde den och kuvade dess folk. Det är när han börjar närma sig denna stad som handlingen tar fart, svänger 180 grader och får läsaren och även Falk själv att inte veta vad man egentligen ska tro. Det känns på många sätt som ett slut Tanith Lee (ännu en favvoförfattare) skulle ha kunnat tänka ut om man ser till hennes romaner "Den elektriska skogen" (på läsa listan i mitt förra tema) och "Flickan som älskade Silver". Och jag gillar det, slutet och den ambivalens Falk känner inför det. Mer ska jag inte förtälja här...

Och idag kanske jag orkar mig ner till biblioteket för att ge triologin "Syrenernas tid" en chans!