lördag 19 mars 2016

Maya Angelos "Still I rise"

Maya Angelo har gått lite varm här på You tube sedan Alex postade månadens dikt. Och även om dikterna är väl så fina att läsa själv så tycker jag att inget slår hennes egen tolkning av dikterna. Tänkte därför posta om en gammal favorit som Alex tipsade om redan 2013.

Det är dikten "Still I rise" och ni måste verkligen höra den från skaparen själv:


Själv inledde jag helgen nu på lördagsmorgonen ca 07.00 (tack Ronja.....) med att lyssna på just denna. Glad helg på er förresten och hoppas att ni fick sova längre än vad jag fick!

// Sofia

Tio-i-topp boktriangelteman Del 2

Äntligen har det blivit dags för nästa del i min topp-tio-lista för våra boktriangelteman. Jag hoppas att ni är lika pepp som jag ;-). Det blir de 4-6 bästa som presenteras denna gång så väntar vi med den spännande finalen till ett senare inlägg. Och inte för att vara ego eller så men i denna del kommer till och med två av mina teman med. Go me!

6. Japp, här kommer det! Det första av mina teman som kvalificerade sig för topp tio – och jag som tyckte att 2015 var ett av mina sämre bokår..... Det är i alla fall mitt septembertema för 2011 det gäller, när vi hade en supernatural roadtrip tillsammans fast i bokform. På grund av tidsbrist blev det ingen riktig roadtrip och inte heller utlandssemester så då besökte vi London, Barcelona, Paris och New York genom böckerna "I det förflutna" av Kate Morton, "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafon, "Osynligav Paul Auster och "Legend" av Richard Mathois . Jag tycker fortfarande att det var en rolig idé och är bara besviken att böckerna (med undantag av ”Legend”) inte riktigt höll måttet. Faktiskt var ingen av dem någon riktig höjdare. Men temat var kul! Och den efterföljande bokmiddagen också! 

5 Och här kommer mitt andra bidrag till topplistan: mitt dystopi-tema från december 2011 (tydligen ett av mina bättre bokår). Under detta tema fick vi alla göra ett dystopi-test och därefter läsa den dystopi man blev tilldelad i testet. Övriga månadsböcker var "Kall feber" av Jerker Virdborg och "På stranden" av Nevil Shute. Detta tema är givet på min topplista då jag är en sucker för dystopier och sen tyckte jag (helt ödmjukt :-P) att det var en rolig idé med att testet fick avgöra vilken dystopi man skulle läsa. Att sen båda de övriga månadsböckerna var riktigt bra var bara ett plus.

4. Ok, inte för att vara ego, men nästa tema är också mitt.... Skojar bara, nummer fyra på listan är nämligen Alex bloggtema från februari 2012. Ett helt klockrent tema då vi under månaden inte skulle läsa en temabok utan istället följa Fredrik Backmans lysande blogg. Då och då sedan dess har jag kikat in på hans helt lysande blogg (samt även gett Sebastian hans bok ”Saker min son behöver veta om världen” i fars dags present). Att sen bokmiddagen, där vi kraschade de övrigas party, var helkul gjorde ju inte det hela sämre. Mer såna teman Alex!

// Sofia

söndag 13 mars 2016

I'm a woman, phenomely (Månadens dikt, eller varför så rörigt inlägg eller varför kan jag inte formatera texten...)

Månadens dikt är ett försök att rensa upp i våra utkast, där jag har åtminstone fyra inlägg som ligger och skäms. 

Maya Angelou dog i maj 2014 och för att vara helt ärlig har jag inte kommit över det än. Visst, jag kände henne inte och hennes bortgång har inte påverkat mitt liv men ändå kan jag ibland känna att världen har blivit tommare, tystare och gråare. 

Som ni ser i originalinlägget, som är kursiverat, hade jag faktiskt ett månadstema på lut. Undrar vad som hände, om jag någonsin lade upp något. Hur som, här följer Maya Angelous dikt Phenmenal woman, både som text och uppläst av Doktor Angelou själv. Dikten publicerades 1995 i en samling med samma namn där även Still I Rise ingår. 

(Lite tidigare än vanligt, för min del, är det dags för månadens tema. Från början var det tänkt att temat för juli förutsägbart nog skulle vara Amerika, så det allt för stora landet i väst firar nationaldag fjärde juli.

Sedan dog Maya Angelou och världen blev en lite mörkare plats. Trots att jag inte kände doktor Angelou personligen känns det rätt att skriva så. Hennes tankar, dikter och författarskap har betytt oerhört mycket för mig och så kommer det förhoppningsvis alltid att vara. Doktor Angelou blev 86 år gammal och dog 28:e Maj i år. Aktivt skapande intill döden. Och det är väl en del i det hemska, inte bara har världen förlorat en av tidens största röster, världen förlorade en röst som fortfarande var med och påverkade.)

Phenomenal Woman By Maya Angelou (1995)

Pretty women wonder where my secret lies.
I'm not cute or built to suit a fashion model's size
But when I start to tell them,
They think I'm telling lies.
I say,
It's in the reach of my arms
The span of my hips,
The stride of my step,
The curl of my lips.
I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

I walk into a room
Just as cool as you please,
And to a man,
The fellows stand or
Fall down on their knees.
Then they swarm around me,
A hive of honey bees.
I say,
It's the fire in my eyes,
And the flash of my teeth,
The swing in my waist,
And the joy in my feet.
I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

Men themselves have wondered
What they see in me.
They try so much
But they can't touch
My inner mystery.
When I try to show them
They say they still can't see.
I say,
It's in the arch of my back,
The sun of my smile,
The ride of my breasts,
The grace of my style.
I'm a woman

Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.

Now you understand
Just why my head's not bowed.
I don't shout or jump about
Or have to talk real loud.
When you see me passing
It ought to make you proud.
I say,
It's in the click of my heels,
The bend of my hair,
the palm of my hand,
The need of my care,
'Cause I'm a woman
Phenomenally.
Phenomenal woman,
That's me.