fredag 4 mars 2016

Nostalgi

Har ägnat en del av kvällen åt och sortera upp utskrivna kort, både från studenttiden, barndomen och gamla släktbilder och blev lite nostalgisk...... Vad kul vi har haft!

Nedan ses några av alla de bilder som finns från Mello-firande.





// Sofia

torsdag 3 mars 2016

Dag-tv

Eftersom Ronja är sjuk, snorig och hostig, och därför är allmänt cranky har vi spenderat mer tid än vanligt vid tv:n hon och jag. Detta har resulterat i synnerligen intressanta iakttagelser, typ. Det händer ju inte så mycket i mitt liv för tillfället så för mig känns det revolutionerande, he he.

Bland annat har vi upptäckt att vi gillar dag-tv, kanske mer än vi borde, ha ha. De senaste dagarna har även bjudit på en hel del bokrelateradt slapp-tv-gläppande.

Bland annat hade vi turen att tajma in Björn Ranelids framträdande i "Malou efter tio". Yay! Han har gett ut en ny roman, "Överbefälhavarens hemlighet". Troligen det bästa han har skrivit? Jag är säker på att Ranelid inte skrädde orden om sin roman, men ska jag vara ärlig lyssnade vi inte jättenoga. Shame on us! Däremot noterade vi att han verkar vara tatuerad på bröstet.... Något vi inte kan minnas att vi sett förut? Vet ni mer?

Dessutom lyckades vi igår, vid 16.00-tiden se några snuttar av en Hitchcock-film, "Värdshuset Jamaica" från 1939. Om ni kommer ihåg så recenserade jag boken för några inlägg sedan, och tyvärr känns det som att filmen är lika tråkig som boken. Nu orkade jag bara se några minuter mitt i, men kan konstatera att det känns som ett slöseri på Hitchcocks talang.

Sen, så här i kunglig bebisyra-tider, kan jag också meddela att vi lyckades sitta bänkade när den nya prinsen saluterades idag. Mycket spännande!

Ni hör ju vilket rikt liv jag har :).

// Sofia

tisdag 1 mars 2016

Månadstema mars: Wisława Szymborska vs Hwenryk Sienkiweicz

Från: https://30daysofpoems.files.wordpress.com/2011/04/szymborska1.jpg
Jag börjar se slutet på mitt långa nobelpristagar-tema och under maj månad kommer vi att läsa den allra sista kvinnliga nobelpristagaren. Lite sorgligt då temat hållit på sedan februari 2013, men kul också att försöka komma på något annat roligt tema. Ärligt talat har ju också böckerna vi läst under de olika temana haft vitt skild kvalitet, där några varit riktiga botten-napp.

Hur som helst är den näst sista kvinnan ut Wisława Szymborska som är en polsk författare född 1923 och död 2012. Nobelpriset fick hon 1996 för "för en poesi som med ironisk precision låter det historiska och biologiska sammanhanget träda fram i fragment av mänsklig verklighet". Hennes debut utkom 1952, men vi kommer att läsa hennes Aldrig två gånger som består av ett urval av hennes dikter och var det verk som först översattes till svenska och utgavs här år 1980.

Från: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Henryk_sienkiewicz_by_kazimierz_pochwalski.png
Då det inte finns så många polska författare som vunnit nobelpriset kommer hon inte att få möta en polsk poet, då vad jag kunnat se hon är den enda som vunnit priset. Istället kommer hon att möta Hwenryk Sienkiweicz, född 1856 och död 1916. Han fick nobelpriset 1905 "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans författarskap består främst av patriotiska historiska romaner som kretsar kring polsk historia. Vi kommer att läsa ettt av hans mest uppmärksammade verk och den som kom att bli hans internationella genombrott, Quo Vadis. Den är skriven 1895 och handlar om den tidiga kristna kyrkan i Rom. Romanen publicerades som följetong i några olika tidningar 1895-1896 och kom därefter ut i bokform. Den har även gjorts om till teater och har filmatiserats några gånger som tidigast 1912.

// Sofia