fredag 12 februari 2016

Sofias topp- och bottenlista för 2015

Nu när samtliga böcker för 2015 har hunnit bli recenserade är det dags att ta en liten titt på årets bästa och sämsta böcker. Det blev tyvärr inget riktigt höjdarår förra året med endast ett fåtal riktigt bra böcker och så blev det endast 48 utlästa böcker. Förhoppningsvis kommer 2016 att bjuda på fler riktigt bra läsupplevelser och förhoppningsvis kommer jag att hinna läsa lite mer också (men inte troligtvis då jag slutat pendla till jobbet med buss och dessutom kommer att vara föräldraledig större delen av året).

Dels kan fåtalet böcker ha att göra med att mitt förråd av olästa tvillingböcker dessvärre börjar ta slut. 4 stycken blev utlästa förra året och nu har jag inte en enda kvar. Håll tummarna för att jag kommer att ha tur under kommande loppisrundor! Min konsumtion av tvivelaktiga deckare och mysrysare var även den ganska låg; 8 stycken.

Hur som helt blev det ändå lite av en skräll i årets lista då en av oss lyckades med konststycket  att pricka in hela 3 månadsböcker på bottenlistan...... Jag nämner inga namn, men den som sitter vid datorn och skriver detta inlägg känner sig på något viss träffad.... Ser man till topplistan var det Alex år förra året då 2 av hennes böcker tog sig in på min topplista. Det gjorde även en av Stinas, medan mina månadsböcker där lyser med sin frånvaro.... Och vi vet ju varför...

Daphne du Maurier måste sägas vara årets författare då 2 av hennes böcker tog sig in på min topplista, även favoriterna Siri Hustvedt och Doris Lessing finns med på listan.

Ser vi till bottenlistan så finns föga förvånande 2 mysrysare med på listan, men allra, allra sämst skulle Verner von Heidenstam visa sig vara. Inte heller Thomas Mann och Luigi Pirandello visade sig från sin bästa sida och jag kan bara hoppas på att mitt Nobelpristagar-tema kommer att bli bättre än förra året nu när det bara är två kvinnliga författare kvar att läsa.

Hur som helst, här kommer toppen- och bottenlistan:

I toppen
1. Rebecca av Daphne du Maurier
2. Skuggland av Jonas Brun (Stinas val)
3. The man without a face av Isabelle Holland
4. Den drunknade av Therese Bohman
5. Inte efter midnatt av Daphne Du Maurier
6. Under vulkanen av Malcolm Lowry (Alex val)
7. Kvinnan i sanden av Kobe Abé (Alex tips)
8. Ögonbindeln av Siri Hustvedt
9. Spionen som kom in från kylan av John le Carré
10. Kärleksbarnet av Doris Lessing

I botten
1. Vallfart och vandringsår av Verner von Heidenstam (Mitt val)
2. Mysrysare. Skuggorna av Dewey Ward
3. Fear and loathing in Las Vegas av  Hunter S. Thompson
4. Mysrysare. Vem är vem? av Alma Blair
5. En gränslös kärlekshistoria av Aino Torssell
6. Den stora sömnen av Raymond Chandler
7. Doktor Faustus av Thomas Mann (Mitt val)
8. Liket i biblioteket av Agatha Christie
9. Mördande reklam av Dorothy Sayers
10. Kameran går av Luigi Pirandello (Mitt val)

//Sofia

Den drunknade av Therese Bohman

Det här var en pocketbok jag fyndade på Åhlens för ynka 20 kronor och jag hade inga förväntningar alls på den utan lånade den helt utifrån baksidestexten. Denna den sista utlästa boken under 2015 skulle dock visa sig bli en av årets, tyvärr ganska få, höjdpunkter. Att det sen är en debutroman gör dessutom det hela ännu mer imponerande.

Handlingen kretsar kring två systrar, Marina och Stella och deras förhållande. Det hela börjar med att Marina, den yngre av systrarna, åker för att spendera några sommarveckor hos sin syster och hennes pojkvän. Hon har alltid känt sig underlägsen systern, alltid känts sig som den misslyckade av de båda i stort såväl som i smått. Systern har ett bra jobb, är målmedveten och vacker och själv är hon en student där pluggandet går sådär med en pojkvän som känns ganska oseriös. Ja, vilken del av livet som än granskas känns den sämre än systern. Kanske är det därför hon inte säger nej när systerns pojkvän visar intresse.

Historien slutar inte där, utan tar en oväntad vändning. Hur ska jag inte berätta, utan bara konstatera att det här är en historia som är riktigt bra berättad, där stämningen hela tiden byggs upp och blir allt obehagligare. Bohman berättar sin historia så bra att det nästan känns som att man är där de där varma jobbiga sommardagarna. Läs den om du inte redan gjort det!

//Sofia