lördag 3 mars 2012

Månadens tips: En chefredaktörs stildagbok

Om ni har lust skulle vi kunna fortsätta bloggkollen även denna månad. Såg nämligen att Martina Bonnier, tillika chefredaktör för Damernas värld och författare till en av månadens böcker, helt nyligen börjat blogga. Det kunde kanske vara värt att följa under mars månads fåfängligheter. Om inte annat kan man nog få ett stiltips eller två. Jag ska definitivt kolla in.

Stina

Bloggrecension

Så var februaris bloggläsning avslutad! Dags för en kort summering och någon slags recension således.

Vi börjar med Backmans blogg. Den kommer jag nog även fortsättningsvis att besöka när andan faller på. Den är helt enkelt sjukt kul. Man kan inte låta bli att sitta och småfnissa framför datorn när man läser. Så att försöka smygläsa den under jobbtid är inte att rekommendera, om man nu inte har ett så fantastiskt kul jobb att man kommer undan med det. En blogg man blir på gott humör av helt enkelt. Inläggen som handlar om hans och kumpanens jakt på nytt kontor är out of this world. Jag dog lite när jag läste. Har ni missat dessa av någon anledning måste ni in här och här och läsa. Och den här får man inte heller missa!

Crambys blogg var helt okej men ingen ny bloggfavorit. Den bjöd dock på ett trevligt musiktips i form av countrydoftande Pistol Annies som blivit lite av en ny favorit. Hade jag haft Spotify hade de gått på repeat under veckan men jag har fått nöja mig med att you-tuba. Här är några av de bästa låtarna. Bra eller hur?







Stina

torsdag 1 mars 2012

Fåfängligheters fåfänglighet

Mars månad koncentrerar vi oss på min personliga favorit bland dödssynderna, fåfänga som ju faller in under den första dödssynden högmod. Lila är en färg som förknippas med denna synd. Den latinska benämningen är superbia och straffet i helvetet för syndare av denna art är rådbråkning, det vill säga att få lemmarna krossade. Ödmjukhet är högmodets motsats, men det är ingen dygd vi kommer att få stifta närmare bekantskap med den kommande månaden. Hjältinnorna i mars månadstema är nämligen allt annat än ödmjuka. Och varför skulle de vara det? De är unga, vackra och omgivna av lyx och överflöd. Så välkomna ska ni vara till det rika och vackra folkets värld. En värld där yta är allt.

Månadens bok: Naturen – Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 2009.
Stockholm rosé - Sophia Wolf Lösnitz, 2011.
Fashionista - Martina Bonnier, 2008.
Snövit - Bröderna Grimm.


Hjältinnan från måndadens bok Naturen är väl egentligen den som passar sämst in i den fåfänga mallen. Hon är varken glamourös eller rik och lever inget spännande jet-setliv som de övriga damerna. Men sättet hon betraktar världen på gör att hon enligt min åsikt platsar ändå. Erika som hon heter, är fylld av äckel över världen. Hon tycks omringad av fulhet och hon hatar det. Hon föraktar feta, fula och fattiga människor, människor med fysiska och mentala handikapp och åderbråck på vita ben, och säkert en hel del till.

I månadens andra bok Stockholm rosé får vi möta den 26-åriga Desdemona som är rik, ytlig, bortskämd och olycklig. Hennes pojkvän har precis dumpat henne på deras förlovningsmiddag för en 19-åring vid namn Bambi. Tillsammans med väninnorna uppfinner hon en sexstegsplan för att få honom tillbaka. Enligt förlaget är Stockholm rosé en rolig roman om en livskris. Och om skor.

Martina Bonniers Fashionista ger en fascinerande inblick i en livsstil som går ut på att konsumera mode. Det är kanske ingen sträckläsarbok (i alla fall inte för er :P) men bläddra gärna igenom den och läs det som ni finner intressant. Plocka russinen ur kakan helt enkelt. Om inte annat kan det vara kul att se om vi alla fastnar för samma stycken eller om våra åsikter går isär lika mycket som de brukar.

Jag antar att varken Snövit eller hennes elaka styvmor kräver någon närmare presentation. Och en motivering till varför den platsar i månadens tema behövs väl knappast heller? Spegel, spegel på väggen där osv.

Stina

Hug a librarian


Visste ni att det är den internationella "Hug a libraian day" idag den första mars?

Jag tycker att vi firar detta med en trevlig bild av vår favoritbibliotekarie. Giles: Making librarians sexy since 1997, eller hur var det nu igen hehe

Stina

måndag 27 februari 2012

Sfinx av Christine Falkenland

Det här var en av Stinas månadsböcker under november och man får väl säga att det kan vara på tiden med en recension... Temat var avund i Stinas De sju dödssynderna-svit.

Det är den första kvinnan som står för berättandet, där hon i brevform riktar sig till exmakens yngre, rikare och vackrare fru. Hon kan inte släppa taget om honom och avundsjukan över hans nya liv växer. Först hatar hon och avundas på avstånd, men sakta kommer hon allt närmare...

Jag är lite kluven inför boken, dels bygger den på en intressant idé, har ett annorlunda upplägg och vackert språk - men jag värjer mig mot något. Kanske är det för att den bitvis känns lite tjatig?

Däremot är det bara att konstatera att man som läsare har väldigt svårt att värja sig för den läskiga huvudpersonen.