måndag 29 april 2013

Nobelpristagare och science fiction-författare


Aaron i full färd med urvalet till maj månads tema
Så har det äntligen blivit dags att presentera maj månads Nobelpristagare, denna månad blir det en kamp mellan två brittiska vinnare med den gemensamma nämnaren att de även skrivit science fiction. Gissa för övrigt om det var svårt att hitta två stycken vinnare med denna inriktning i sitt författarskap.

Vi börjar med att presentera månadens författare, nämligen Doris Lessing. Då hon ska ha influerat bland andra Joyce Carol Oates och Margareth Atwood, kan ni säkert ana att jag har högt ställda förhoppningar på månadens bok. För övrigt ska visst hennes science fiction-romaner bland kännare betraktas som några av de mest originella romaner som skrivits - och det gör ju inte det hela mindre lovande.

Hon är född 1919 i Kermanshah, Iran och hon växte upp i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, men lämnade Afrika 1949 och bosatte sig i London, där hon 1950 gav ut sin första roman, The Grass is Singing. Flera av Lessings tidiga verk utspelar sig i Afrika.
Lessing är den äldsta personen som mottagit Nobelpriset i litteratur. 88 år gammal var hon när hon fick priset 2007 med denna motivering: "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".

Jag velade länge innan jag slutligen bestämde mig för hennes roman "Shikasta", som handlar om Johor, ambassadör från Canopus, vilken berättar om jorden i en fjärran framtid där jorden hemsöks av svält, krig och miljökatastrofer. I Johors ögon är människorna galna och fullständigt självdestruktiva. Han har fått i uppdrag att rädda mänskligheten, men tror inte själv att det låter sig göras.

Med min förkärlek för dystopier måste jag också få rekommendera hennes "En överlevandes minnen" som beskriver civilisationens förfall.



Den som tar upp kampen mot  månadens författare Doris Lessing är ingen mindre än Rudyard Kipling. Ni känner säkert mest till honom som författare till "Djungelboken" (har för övrigt inte läst och
är tveksam till om jag vill göra det) , men han har även en rad science fiction-noveller på sitt samvete. De mest berömda är "With the Night Mail" och "As Easy As A. B. C.", och det är dessa jag tänkte att vi skulle försöka hinna med under månaden. Jag tror tyvärr att de kan vara svåra att få tag i på biblioteket, men de finns faktiskt att läsa gratis som e-book. Sök bara på titel och free ebook så hittar ni dem.



Hoppas att ni är lika pepp på lite ocreddig nobel-läsning under maj månad som jag och Aaron är!




// Sofia (och Aaron)