onsdag 7 september 2016

Bokmiddag: Batman: Death of the family

Födelsedagstårtan, med texten "Why so serious?"

Lördagen den 21 första maj var Gotlandsgänget inbjudna av Jokern för en trevlig familjemiddag (samt födelsedagsfest för mig och Stina) i the Batcave – enligt inbjudningarna skulle man infinna sig eller dö... Självklart är det Alex tema från oktober 2014, när vi läste/såg “Death of the Family” där Jokern kidnappar Batmans familjemedlemmar och hotar att döda dem. Allt för Batmans bästa givetvis ;-).

I inbjudningarna stod vilken medlem ur Batmanfamiljen man skulle komma som och givetvis kom både Batman, Batgirl (faktiskt två stycken då även den nya generationen var med) och Robin. Värd var givetvis Jokern som hade lyckats övertala Alfred att göra gemensam sak med honom.

Alfred - who else?
The Joker himself, mästerligt sminkad av Stina


Och vad är en fest utan en värdinna? I detta fall den ljuvliga Harley Quinn. Samt en trotsig 3-åring som kom som sig själv dvs kanske den största skurken av alla.... Han dissade alltså Batmantemat helt, synd då han hade en fin cape och allting. Dock gick han med på att ha på sig favoritpyjamasen med Turtles-tema, så han var i alla fall klädd som en serietidningskaraktär, om inte från den som kvällen handlade om.

Daddys little monster - eller Harley Quinn - mästerligt gestaltad av Stina
Aaron som Turtles och Ronja som future Batgirl. Det syns inte, men så står det faktiskt på hennes body!

Det första gästerna möttes av var ett meddelande från Jokern om att de triggat igång ett alarmsystem som en timme efter att alla gästerna anlänt skulle få dynamiter och bomber utplacerade i huset att gå av. Om man inte hittade dem i tid vill säga...... Medan man väntade på att övriga gäster skulle anlända kunde man fördriva tiden genom att måla en ansiktsmask. Jokern föreslog att man kunde måla sitt eget blodiga ansikte, men gästerna låtsades inte höra på det örat....

Till middag blev det traditionell pasta carbonara, men ärligt på en Jokerfest är det ju mer efterrätterna som räknas. Så till efterrätt blev det tårta med 5 lager fyllning i smakerna jordnötscreme, hallon- och chokladmousse och med chokladfrosting. Inuti gömde sig en gömma av chokladlinser och annat godis. Till placeringskort var det självklart olika spelkort med den karaktär man var. Men mat bjöds det inte på förrän efter skattjakten....



Skattjakten började med att gästerna skulle leta efter varsin dynamit fylld med godis – förutom en som var alldelse tom. Innan skattjakten började hade jag gett Jokern instruktioner om att helst inte hitta den, men naturligtvis var det precis vad han gjorde.... I den dynamiten och i ytterligare en fanns dessutom Jokerutmaningar som man var tvungen att klara av innan skattjakten kunde fortsätta. Jokern var tvungen att få en av medhjälparna att skratta och med lite fusk fick han Harley Quinn att göra det och stackars Batman var tvungen att blåsa upp en ballong så att den sprack. Det var verkligen en hållbar ballong kan jag säga!!! Det tog tid innan alla dynamiterna var hittade, och gladast av alla var nog Aaron när han hittade sin dynamit. De var gömda på så olika ställen som i tumlaren, under en hatt som hängde på vår sovrumsvägg, i micron, i bokyllan och i min garderob.


Så här ledsen blev Batman när han fick sin utmaning.....
men Batgirl var av hårdare virke!

När dynamiterna var hittade fick man sätta ihop lappar som funnits i dem som ledde till nästa ställe – tvättmaskinen. Där hittades en kortlek och för att komma vidare skulle man slå Jokern i Texas Holdém. Alla gäster hade i inbjudan fått varsitt spelkort som de skulle ta med till festen och nu fick de välja vem av dem som skulle använda sitt kort att ha på hand. Då Batgirl fått ett ess blev det hon som utmanade Jokern. Tyvärr förlorade hon och fick göra en utmaning för att ta sig vidare: hon skulle visa sina bästa dansmoves. Då fick de en ledtråd som ledde till en av ballongerna där nästa person skulle utmana Jokern i att knyta ballongdjur, Tyvärr förlorade även Harley Quinn denna duell och fick som straff “talk like people, walk like crab”. Därefter var det dags för att bege sig upp på vinden vilket blev Robins uppdrag. Väl där blev han dirigerad av Jokern att bege sig till köket där sista delen i skattjakten skulle utspela sig – ett parti arga leken som Batman vann ganska överlägset. Och då var det bara att bege sig ut i trädgården för att desarmera bomberna – två pinatas i form av just bomber, en vanlig och en Angry Birds-style. Först fick minstingen slå sin och därefter visade Harley Quinn och Batgirl hur en bomb skulle desarmeras. Bomberna var självklart fyllda med godis och andra läckerheter.



Därefter bjöds det äntligen på middag och efter ytterligare några timmar var det dags för gästerna att bege sig hemåt. En mycket trevlig kväll! Om serien som vi baserade kvällen på enades vi om att vi gillade den och att Jokern var så mycket råare än man var van vid. Nu är vi självklart pepp på den kommande Joker-filmen och enades om att vi ska försöka komma iväg och se den på bio.




// Sofia

söndag 4 september 2016

Bokmiddag: Utan personligt ansvar

Denna bild togs på hotellrummet efter två generösa glas vin......
Bokmiddagen på temat Lena Anderssons "Utan personligt ansvar" klarade vi av under vår årligt återkommande semestervecka som Stina mot bättre vetande tillbringar tillsammans med hela Möller-familjen. Det blev precis som vanligt en tidig semestervecka i början av juni, och med tanke på att temat lästes under oktober 2015 måste man ändå säga att det med våra mått mått blev en snabbt avklarad bokmiddag.

Eftersom huvudpersonerna i “Utan personligt ansvar” tillbringar en hel del tid i Norrköping tyckte vi att det passade att ha bokmiddagen när vi ändå var i närheten, närmare bestämt den natt som vi spenderade på Vildmarkshotellet i Kolmården, som ju ligger en bit utanför Norrköping. Helst hade vi velat ha något vägkrogsaktigt då vi kunnat unna oss någon halvtaskig husmanskost, men även ett glas vin eller två tyckte vi var passande för denna bokmiddag. Därför begav vi oss till den stendöda hotellbaren där vi som enda (!) gästerna beställde varsitt glas rödvin, snackade och insöp den ganska tragiska atmosfären. Efter ett tag kom blev det i alla fall lite mer folk, typ barnfamiljer och lite väl fulla konferensgäster. Då beställde vi in vårt andra glas vin och efter det stängde baren vid 24.00 och så tog den kvällen slut. Men riktigt trevligt var det! Och lite salongs begav vi oss därefter till hotellrummet för att föreviga kvällen.

Ja, jag är småbarnsförälder och att dricka två glas vin gör mig såhär glad ;-)
Nej, Stina är inte småbarnförälder, men efter en vecka i Möllers sällskap kände hon sig nog som en....

Om boken så enades vi att första delen var bättre och att denna mest kändes som en lite trött upprepning.

//Sofia