tisdag 29 juni 2010

Gotland när det är som värst?

Fyndade ju lite billiga ungdomsböcker på bibblan för ett tag sedan och nu har det första "fyndet" blivit utläst. "Nella, Love och Pyton möter gravplundrarna" heter boken som utspelar sig på Gotland. Som titeln antyder handlar boken om Love, Nella och hennes katt Pyton som under en sommar på Gotland blir indragna i en gravplundringshärva.

Tyvärr måste jag meddela, Gotlandstemat till trots, att detta var en av de sämre ungdomsböcker jag läst i mina dagar. Den är taffligt berättad, illa skriven, med ett uruselt gestaltat persongalleri, pinsam intrig och noll Gotlandskänsla. Eftersom boken utspelar sig på Gotland tog jag för givet att författaren skulle använda sig av den gotländska miljön i jakten på gravplundrarna, men icke. Bocken hade lika gärna kunnat utspela sig i Skövde eller varsomhelst annanstans. Det enda som var det minsta roligt med boken var att jag läste den precis innan jag skulle påbörja ett pass på färjan eftersom boken inleds när de två huvudpersonerna sitter på färjan påväg till Gotland.

Lyssna till Virdborg!

Ni har väl inte (som jag) missat att Jerker Virdborg, som skrivit "Mannen från Trinisla", medverkat i P1 i programmet "Skriv"? Det var igår eftermiddag han läste upp texter i radio, skrivna av svenska folket. Om ni missat det kan ni lyssna till reprisen som sänds på söndag kl 17.03.

söndag 27 juni 2010

Mannen på Trinisla

Mannen på Trinisla är en typisk Jerker Virdborg-bok. Det är en bok där det till synes inte händer så mycket. Men om man börjar skrapa på ytan så märker man snart hur det bubblar och sjuder därunder. Den utspelar sig under några febrigt heta julidagar på den lilla ön Trinisla. Där finns Johan och hans flickvän Petra, systrarna Anne och Lina samt en mystisk man.

Verkligheten tycks upplöst och dimmig i konturerna, som i många andra av hans berättelser. Som läsare tillåts man aldrig att slappna av för vad som helst kan hända, och det är sällan något positivt. Efter varje läst sida närmar sig den analkande katastrofen. Stämningen byggs upp som inför ett åskväder. Det är här som jag tycker att Virdborgs storhet ligger, hans sätt att skapa stämning med små medel men att samtidigt aldrig avslöja för mycket. Det som utförligt beskrivs är aldrig så skrämmande eller obehagligt som det som bara anas (något jag tycker att fler skräckfilmsregissörer borde ta fasta på).

I den här boken har han dock gått längre än tidigare. Det som tidigare bara anades har nu fått fasta konturer och jag vet inte om jag är odelat positiv till detta. Tvärtom tror jag att jag föredrog när hans skuggverklighet utspelade sig just i skuggorna. I Trinislas obarmhärtiga solsken tycker jag inte att de gör sig lika bra. Det är bitvis obehagligt och vissa partier fastnar. Särskilt tyckte jag om delarna av boken med systrarna Lina och Anne. Många författare jag läst verkar ha svårt för att beskriva barns samspel med varandra, men Virdborg fångar både dialog och samspel på pricken. Överhuvudtaget känns dialog och samspel mellan samtliga karaktärer aldrig sökt. Det är för mig bokens största behållning men som helhet tycker jag inte att det är hans bästa prestation.

Stina

Det är nu det händer..

För er som undrat över baksidestexten jag publicerade för ett tag sedan: ”Det finns dagar när sommaren är som allra varmast, när luften står stilla, då det är som om naturen och verkligheten håller andan, dagar då ingenting händer, men då allt förändras” så kommer den från Jerker Virdborgs bok Mannen på Trinisla som ingår i julis sommartema.

Och är det inte så att det är just på sommaren som allt brukar hända. Det är under de varma heta sommarmånadena de livsomvälvande upplevelserna äger rum - det man aldrig glömmer och som kan komma att forma hela ens liv. I alla fall stämmer detta bra i filmens och litteraturens värld, och inte minst i samtliga av juli månads böcker.

Själv har jag upplevt en hel massa saker redan, om än inte något livsomvälvande. Jag har hunnit med kronprinsessbröllop, tagit ut min examen, firat 2 år med Kalle och bemästrat Stockholms tunnelbanor på egen hand för första gången. Men sommaren är inte slut än så jag väntar med spänning på något mer, något livsomvälvande.

Stina

Ansiktslös part three and four

Så kommer äntligen den efterlängtade fortsättningen av Ansiktslös. Som ni har väntat! Men här är den, så låt oss se vad ödet har i beredskap för Jonas.

Del tre

Det första Jonas gör när han väl vaknat är att kliva upp ur sin varma, sköna säng. Oj och usch, kvider Jonas, när han kommer i kontakt med det kalla golvet. Det här gååår bara inte. Kvickt som ögat, och med en väl inövad rörelse, sticker han sina bleka fötter i ett par rosa tofflor - fluffmodell.

Skrudad i matchande rock, tassar han glad i hågen ut i sitt limegröna kök. Efter en mugg stärkande grönsaksjuice är han så redo för ännu en dag. Iförd kostym, limegrön såklart, trosor och behå är han ute ur lägenheten på några sekunder. Jaa, dags för en liten förklaring kanske. Vår lille Jonas är inte bara bög, han är transvestit också. Detta till skillnad från sin bögighet är inget han skyltar öppet med. Som Jonas och hans vänner brukar säga till varandra – ”Det är inte klokt vilka fördomar vissa människor har, vi är precis som alla andra”.

Del fyra
Ja, precis som alla andra var kanske att ta i, det kände Jonas själv på sig. De ”normala” människornas liv var allt för främmande för honom. Att gå på krogen och supa var inget för Jonas, och inte heller att sitta och vråla i tv-soffan varje gång en fotbollsmatch visades på tv och absolut INTE att klä sig i boxershorts.

Alla andras liv verkade så tråkiga och färglösa i jämförelse med Jonas och hans vänners glamourösa liv. – Om jag någonsin blir normal måste ni lova att göra min pina kort, brukade Jonas säga till sina vänner. Blanda gift i mina paraplydrinkar eller kväv mig när jag ligger och sover.

Någon hade föreslagit att han kunde råka bli knuffad framför ett tåg, men då Jonas hörde detta höll han på att sätta drinken i halsen.
– Inget blod och söl, killar, jag skall bli ett vackert lik. Allt som har med skjutvapen och tåg att göra kan ni glömma på direkten. Jag skulle vända mig i min grav om jag låg där som en blodig massa, och jag skulle hemsöka var och en av er. Så tänk inte ens tanken!


Stina

Juli månads tema: Sommar!

Månadens tema i juli är sommar så sätt dig till rätta i solstolen och njut av Sommarens ljus som är månadens bok. Det är en bok som jag älskar utan att riktigt veta varför. Jag har läst om den varje sommar sedan jag gick i gymnasiet. Det är en ungdomsbok, men en ovanligt välskriven sådan. Den handlar om 17-åriga Kate som återvänder hem till sin barndomsö och till sina föräldrar på sommarlov. Det är till att börja med en långtråkig och enahanda tillvaro där alla i huset tassar på tå för hennes far Marcus Brewer, den store konstnären. Kate har ett komplicerat förhållande till honom då alla i huset tycks leva under hans skugga, och allt som sker är på hans villkor. Han dikterar villkoren på sin ö precis som Prospero i William Shakespears Stormen. Men så kommer Ian till ön för att katalogisera hennes fars tavlor inför en utställning, och i och med hans ankomst förändras allt. För mig skulle inte sommaren vara komplett om jag inte fick spendera åtminstone en liten del av den tillsammans med Kate och Ian och jag hoppas att ni ska känna likadant efter att ha läst den för första gången. Oavsett om ni hyllar eller dissar ska det bli kul att höra vad ni tycker.

Månadens bok: Sommarens ljus (In Summer Light) 1987 av Zibby O´Neal. Bonusbok: Stormen (The Tempest) 1611 av William Shakespeare.
Mannen på Trinisla 2007 av Jerker Virdborg.
Dansa på min grav (Dance on my grave) 1982 Aidan Chambers.
Höstgärning (The body) 1982 av Stephen King. Filmatiserad som Stand by me (finns i novellsamlingen Sommardåd/Vinterverk).
Dandelion Clock (US: A Clock Without Hands) 1999 av Guy Burt.

Mannen på Trinisla utspelar sig några febrigt heta julidagar på ön Trinisla. I denna, Virdborgs fjärde bok, finns alla de välkända ingredienser man känner igen från hans tidigare alster där välkända vardagsmiljöer sakta förvandlas till hotfulla avgrunder. Något obehagligt smyger hela tiden i omkring i bakgrunden. Här har dock Virdborg vågat sig ännu längre bort i verklighetens ytterkanter än tidigare men mer om vad som väntar ska vi inte gå in på nu. Läs boken så får du se! Och ön Trinisla finns faktiskt. Det är en ö på den bohusländska västkusten. Vad säger ni – en liten boktriangeltrip framöver kanske? Om vi nu skulle få tillgång till en segelbåt och nån som kan styra den vill säga.

Trots titeln Höstgärning (originaltitel: The body) kommer denna bok att ingå i Temat ”Sommar” under juli månad. Den utspelar sig i den fiktiva staden Castle Rock, i den amerikanska delstaten Maine och berättelsen tar sin början sommaren 1960. Gordie Lanhance, tolv år, och hans tre vänner Chris Chambers, Teddy Duchamp och Vern Tessio är alltid redo för äventyr. När de får information om en död människokropp i skogen ger de sig iväg för att undersöka den. Enligt uppgifter de fått från Verns äldre bror Billy skall det röra sig om pojken Ray Brower som tros ha blivit påkörd av tåget när han varit ute för att plocka bär. De fyra vännerna är dock inte de enda som gett sig ut för att leta. Ace Merrills gäng, där Billy är medlem, är också på jakt efter Ray Brewers kropp. Ace är för övrigt en karaktär som återkommer i en annan av Stephen Kings böcker: Köplust (Needful things) från 1991.

The Dandelion Clock är Guy Burts tredje och senaste bok. Den har ju redan tidigare ingått i mitt boktema för mars månad (som hade temat Guy Burt) men för er som inte hann läsa den då kommer här en chans till. Ta den! Även om det inte är Burts bästa bok så är den ändå läsvärd.

Dansa på min grav är en ungdomsbok skriven av den brittiske författaren Aidan Chambers. Den handlar om relationen mellan två killar och vad som händer när den ena av dem dör i en motorcykelolycka.