torsdag 16 juni 2011

Och solen har sin gång

Efter att ha läst ut Ernest Hemingways "Och solen har sin gång" kan man nog konstatera att beatniklitteraturen inte riktigt är min cup of tea. Visst går det att läsa, och den är inte dålig, men den engagerar mig helt enkelt inte. Historien kretsar kring ett gäng rotlösa människor som flänger omkring i Europa, strular runt, dricker för mycket alkohol och thats it liksom. För min smak är det för lite sammanhållen handling och för mycket prat om helt meningslösa saker och behållningen av romanen blir inte så stor som jag hoppats när jag valde att ta med den i juni mpnads tema. Jag hade helt enkelt förväntat mig så mycket mer. Men ska bli kul att se vad ni tycker om den!

onsdag 15 juni 2011

Juni månadsbok: Vi som var föräldralösa

Tyvärr visade sig även denna roman vara en besvikelse och det känns som att Ishiguro kanske bara skrivit ett fåtal riktigt bra romaner. Har hans "Konstnär i den flytande världen" hemma och hoppas innerligt att den ska visa sig vara bättre än denna riktigt dåliga roman.

"Vi som var föräldralösa" är en riktigt gammaldags detektivhistoria i stil med Sherlock Holmes-böckerna. I detta fallet är detektivens namn Christopher Banks, som effektivt löst fall efter fall, och nu åker tillbaka till sin födelsestad Shanghai för att en gång för alla lösa mysteriet med sina försvunna föräldrar. Det är i och med detta som romanen blir riktigt fånig och riktigt, riktigt svår att tro på. En världsberömd detektiv som denna Banks kan omöjligt bete sig så puckat som han gör större delen av sin vistelse i Shanghai. Om Sherlock Holmes hade funnits på riktigt och fått höra talas om denna klåpare hade han skämts å alla detektivers vägnar. Nej som sagt, det här är en berättelse som man omöjligt kan tro på! Om Ishiguro med denna roman velat göra en Agatha Christie har han kapitalt misslyckats.

Temat känns dock igen från hans andra romaner, med återblickar, minnen och en känsla av att något har gått förlorat.