torsdag 29 november 2012

Pojkarna från Brasilien av Ira Levin


Det här är en bok som har legat i min ska-läsa-hög ett bra tag, ja ett år eller så hade den nog legat innan jag i maj äntligen kom mig för att börja läsa den. Jag hade i ärlighetens namn inga större förhoppningar på den och tyckte vid en snabb bläddring i den att den verkade ganska trist. Bara ännu en bagatell till deckarhistoria tänkte jag, och enda anledningen till att jag köpte den var att jag gillade författarens dystopiska ”En perfekt dag”. Deckar/thriller-genren är ju som bekant inte heller någon favoritgenre.

Döm om min förvåning när jag efter något kapitel kommer underfund med att det här är en riktigt bra historia.

Levin bygger upp sin historia bra och man blir riktigt nyfiken på vad det är som är i görningen. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att boken inleds med att ett gäng högt uppsatta nazister har ett möte där det bestäms att 94 65-åriga män i 9 olika länder ska mördas under en period av 2,5 år. Den stora frågan är alltså varför. Spännande, trovärdigt och mycket underhållande.

Läs den när ni får tid!

// Sofia

måndag 26 november 2012

Dystopi x 2

Nu är äntligen alla temaböcker från förra månadens tema utlästa och därför passar det ju bra med en gemensam recension av dem.

Först utläst blev "Delirium" av Lauren Oliver. Romanen, som började verkligen lovande, utspelar sig i en värld lik George Orwells "1984". I denna värld ses kärlek som en sjukdom och botas med en operation vid 18-årsåldern. Men den tar sig tyvärr aldrig riktigt och samtliga karaktärer känns ganska platta och tråkiga. Trist, för det känns som att en bok med en story som denna hade kunnat bli betydligt intressantare då uppbyggnaden av världen i sig känns realistisk, genomtänkt och verklighetstrogen.

Om det inte vore med det skickliga handlag som Oliver byggt upp sin dystopiska värld hade den knappt varit värd tiden det tog att läsa den, men just på grund av detta har jag ändå behållning av historien och kan ha överseende med att den är ganska förutsägbar. Vet dock inte om jag kommer att orka engagera mig så pass mycket att jag läser fortsättningen.

Kort sammanfattat kan man alltså säga att det här är en roman att läsa för den som gillar skickligt uppbyggda dystopi-världar och kan ha överseeende med en ungdomsroman som är föga överraskande.

Sist utläst blev "De vassa tändernas skog" av Carrie Ryan, vilken helt klart var en av de bättre temaböckerna förra månaden. Det är en zombiedystopi om en by som är omgärdad av stängsel som enda skydd mot hungriga zombies. Författaren har tagit sig tid att bygga upp världen på ett bra och genomtänkt sätt, med ritualer och trossystem som lånat drag av äldre tids ordning och det känns trovärdigt då världens undergång i form av zombies nog skulle få världsordningen att ändras och bli mer fokuserad på frågor kring relationer och vikten av att bygga upp ett nytt samhälle. Men triangeldrama igen?! Kom igen alla ungdomsboksförfattare! Å andra sidan är detta ett av de bättre försöken till triangeldrama jag set då det faktiskt är en viktig del av handlingen.

Helt klart måse jag alltså säga att jag tycker att dystopi-temat förra månaden var en riktig hit. Synd bara att jag skulle välja en så urusel månadsbok. Vad tycker ni? Hunnit läsa någon av dystopierna ännu? Vilken var bäst?

// Sofia


söndag 25 november 2012

Sweet Valley fiesta

Vad passar väl bättre så här en lat söndagsmorgon än att riktigt frossa i utomordentlig tvilling-litteratur? Inget jag kan tänka mig i alla fall så därför blir det tvillingboksrecenserande för hela slanten. De flesta är lästa för flera månader sedan, ja så pass långt tillbaka faktiskt att jag fortfarande var gravid medan jag plöjde dem. Jag ligger som sagt efter den del vad gäller blogguppdateringar.....

Ni vet väl för övrigt att andra delen i Sweet valley Confidential-serien nu går att beställa i bokform?! Yay!!! Nu kan man även för första gången någonsin också ladda ner de tolv första delarna i Sweet Valley High som e-book. Sannerligen något att fira!

Men för att återgå till recenserandet så börjar vi väl med ''Tvillingarna 66. Kärleksbrygden''. Ja vad kan man säga? Det är en småmysig bok med tvillingarnas kompis Mary i centrum. Tönten Peter Burns verkar vara kär i henne och även om han är trevlig kan hon verkligen inte förstöra sitt rykte som enhörning genom att bli sedd tillsammans med honom. Ett beteende jag är säker på att vi alla kan förstå... Alla beter dig (relativt) normalt för sin ålder, Jessica smilar in sig hos alla hon känner för att få chansen att på på Johnny Buck-konsert och Elisabeth skriver och gör extraarbete efter skolan – med andra ord är allt som vanligt i Sweet Valley and I like it!

Jag har även fått tag på en bok i den nyare Jessica och Elisabeth-serien. "Älskar, älskar inte" heter denna, den 14:e i ordningen, och den fungerar inte alls! Folk beter sig som om de vore 5 år gamla och det finns inte en chans i världen att Jessica Wakefield skulle bete sig så här osäkert när det kommer till killar. Hon och Damon har precis blivit ihop och Jessicas osäkerhet gör att allt blir fel hela tiden. Totalt otrovärdigt.

Mot mina principer har jag också införskaffat den första delen i SVH-serien som är baserad på den urusla tv-serien från 90-talet. "Till varje pris" heter den och jag vara bara tvungen att ha den när den ju var så billig. Den består av 4 ministories baserade på avsnitt ur den verkligen rätt avskyvärda tv-serien. Då jag inte hade några större förväntingar på den måste jag ändå erkänna att man i bokform mycket bättre fångat karaktärerna än vad man gjort i tv-serien. Men ändå – det här är inget bra!

Annars är det mest Sweet Valley High-böcker som har blivit lästa och det blir väl bäst att recensera dem i kronologisk ordning. Först ut är nr 31, "Oväntad rival". Det bästa med den här boken var att jag äntligen fick en förklaring till hur Elisabeth blev ihop med Jeffrey French, stadigvarande pojkvän efter uppbrottet med Todd. Han verkar kanske inte var världens mest spännande person (men det är ju å andra sidan inte Elisabeth heller...), fast tråkigare än Toddarn är det nog svårt att vara. Det talar till hans fördel i alla fall att han är totalt ointresserad av tråkiga Enid, som Elisabeth försöker para ihop honom med. Kul också med det icke så PK med tvillingarnas kusin som beskrivs som en tjock tönt, då hon måste ha minst hela 5 kgs övervikt. Och hon läser och ser på utländsk film – så mesigt – precis som om inte det är det enda mesproppen Elisabeth verkar göra på sin fritid.... Fast nu har ju Elisabeth verkligen inte 5 kgs övervikt (med det kommer Bettan, vänta några år bara, moa ha haaaa), så det måste vara däri hela skillnaden ligger.

Härnäst är det nr 33, "Ny i familjen" som står på tur i recensionsordningen. Den är tyvärr en rätt medioker tvillingbok, om fosterbarnet Sally som flyttar in till kusinen Dana Larsson och låter sig köras med för att hon är rädd att bli utkastad. Så moraliskt sockersöt att man mår lite, lite illa. Och naturligtvis ordnar sig allt på slutet – hon blir adopterad, får den söta killen och blir som en syster för sina kusiner. Ehhh, verkligen troligt – not!

Ännu en ganska medioker bok är nr 41, "Oväntat bekymmer". Den handlar om Enid, vars mormor kommer och bor hos familjen efter det att morfadern dött. Enid är överlycklig då hon och mormodern alltid kommit bra överres, men mormodern verkar så förändrad. Hon är krävande, klagande och vill ständigt ha sällskap. Enid vill kunna umgås med sina vänner – men mormodern sätter effektivt stopp för det. Naturligtvis löser sig allt på slutet, men innan dess har man hunnit störa ihjäl sig på Enids mamma som själv, som vuxen, inte orkar ta ansvar för mormodern utan överlåter det ansvaret på sin 16-åriga dotter.

Ni får ha en fortsatt trevligt söndag!

// Sofia