lördag 28 januari 2012

På tal om muggar


Hittade den här ristningen på Filmstaden i Gävle för några år sedan.
Bästa och mest oväntade toaklottret jag stött på hittills.

Passar också på att göra reklam för min nya blogg; muggshots. En blogg om muggar och allt som hör till. För att internet inte har tillräckligt med onödiga bloggar, och för att muggar is the shit.
maybeacylon@wordpress.com


fredag 27 januari 2012

Last man standing?

Så kommer finally en recension från septembers övernaturliga biltur genom Europa, närmare bestämt desinationen New York.

Det jag gillar med Mathesons roman är att den är annorlunda, att den inte bara är ännu en i raden av vampyrskildringar efter Bram Stokers Dracula. Det här är något annat, det är Mathesons egen spin på vampyrgenren. Det är egentligen en rätt enkel historia men Matheson bygger upp den väl. Dessutom är det alltid intressant att få träffa litterära vampyrer som inte beter sig så som vi förväntar oss. Sådant är uppfriskande i alla fall så länge de har den goda smaken att inte glittra.

Nu kanske man kan ha invändningar mot föregående påstående, då vampyrerna faktikst innehar många av de egenskaper man är van vid; som att de varken tål solljus, träpålar eller vitlök. Men Mathesons skapelser är långt ifrån de aristokratiska, överjordiskt vackra varelser vampyrer ofta framställs som. Om jag inte vetat bättre hade jag trott mig hamnat i en zombieinfekterad framtidsskildring snarare än i en legendarisk vamyrroman. Så jag blir inte direkt förvånad när jag senare läser att just denna roman varit en stor inspirationskälla för George A. Romero. Det var just hans filmskildringar som dök upp i bakhuvudet när jag läste boken.

Romanens grundförutsättningar gör alltså att man förväntar sig något lite extra. Den har trots allt en del att leva upp till om man ska tro hypen. Men so far so good. Jag gillar den dystra framtoningen i inledningen. Att huvudpersonen dessutom är något av en antihjälte som super för mycket, svinar ner och allmänt är lite av en människospillra gör inte saken sämre, vem gillar inte en underdog? Han tillbringar dagarna med att förstärka sina barrikader, döda försvarslösa vampyrer och fylla på förråden. Under de långa nätterna dricker han för att försöka stänga ute glåporden och skriken från dem som hemsöker honom natt efter natt. De som en gång var hans grannar och vänner men som nu är något annat. Men deras oväsen penetrerar även den värsta alkoholdimma och inget han gör kan få dem att tystna. Så småningom faller han i orolig sömn bara för att vakna med huvudvärk och deras röster ringande i öronen.

Men det är inte det värsta. Det värsta är att han kan vara den sista. Han kan vara Legend.

Stina

måndag 23 januari 2012

Toaforum

Har ni nånsin undrat hur Dramatenbarens toaletter ser ut?

Man kunde tänka sig att de skulle innehålla klotter av en helt annan kaliber än den vanliga. Att de varit fullspäckade med intellektuella tankar och kulturella kommentarer, en creme de la creme av toalettklotter att avnjuta medan näsan pudrades. Om det varit så hade vår tjejtoa kunnat nå oanade kulturella höjder vid nästa Stockholmsbesök.

Istället för tröttsamma enradare a la Döda emo, Jag kissade hit (med tillhörande pil) samt Kuk, Hora och andra obsceniteter hade man kunnat få ta del av poesi och prosa av rang. Istället för Bajsa är gött hade man kunnat få läsa djupa tankar om livet och kärleken. Istället för Use the force hade man kunnat få läsa något av betydelse. Och istället för Mitt rövhål luktar blommor hade man kunnat få läsa något man aldrig skulle glömma.

Alla exemplen ovan är förresten tagna från verkligheten närmare bestämt från ett antal gymnasieskolor i Stockholm om ni skulle vara intresserade att beskåda dem närmare.

Men Dramatenbarens toaletter lever inte upp till hypen. De är helt enkelt vanliga sterila toaletter utan minsta antydan till klotter någonstans.








Varför är det bara puckon som toaklottrar? Jag vill se klotter på pulitzerprisnivå. Tänk er Kerstin Ekman klottra ner något vid nästa toabesök, eller Ranelid, det skulle vara något :)


Stina