fredag 17 augusti 2012

Kärlek på franska.

Då är det äntligen dags för det mycket försenade Augusti temat. Tack och lov är det dock bara en bok som ska läsas. Från början hade jag tänkt ha med fler böcker, en efter att ha kontrolläst Berättelsen om O, nöjde jag mig med en månadsbok.
Så skandalös som den utvalda boken är tror jag ändå att vi blir nöjda.
Låt mig då presentera månadens bok:


Filosofin i Sängkammaren, skriven av Donatien Alphonse Francois de sade. Mer känd som Markis de Sade.
För övrigt den enda bok jag inte läst innan jag lagt upp den som månadsbok.

Bind mig, Älska mig!


Berättelsen om O.

I och med allt prat som varit om Fifty Shades of Grey, bestämde jag mig äntligen för att läsa Berättelsen om O. Inte bara en av de första böckerna i ämnet Sadomaschocistiska förhållanden, utan även en av de mest realistiska. Om en bortser från hur huvudlöst O älskar vem det än är som för tillfället äger henne samt att hon förmodligen inte behövde tränas. Bortsett från en vild ungdomstid var hon foglig sedan flera år tillbaka. Vilket enligt mig gör O till den ointressantaste karaktären, vilket är synd då det är hennes berättelse.
Inte för att de andra karaktärerna heller är särskilt välutvecklade.Snarare stereotypa och tråkiga. Det jag istället finner intressant är maktfördelningen och vänskapen mellan René och Sir Stephen. Istället för berättelsen om O och hennes underkastelse utvecklas boken till ett kammarspel mellan René och Sir Sthepen. Ett drama där O endast utgör ett redskap.
Upprörande som den var när den skrevs har dess effekt mattats av med tiden.dagens läsare är vana vid hårdare tag än texten bjuder.

Jag passade även på att se filmen som bygger på boken. Inspelad 1975, dåligt filmad och dåligt agerad. Ungefär som att se mjukporr, trist och innehållslöst.

Visste ni föresten att Fifty shades of Grey från början var en Twilight fanfic?  

tisdag 14 augusti 2012

Det sägs att kärleken är som rök, bortom all påverkan

Så har det (äntligen) blivit dags för en recension av 2 av aprils månadsböcker, nämligen "Machine dreams" av Jayne Anne Phillips och "I hästars ögon" av C.P Rosenthal.

"Machine dreams" är en bok jag älskade när jag läste den på svenska för säkert 10 år sedan, om inte mer. Vi får följa en familj genom depressionen och fram till Vietnamkriget, där samtliga familjemedlemmar berättar valda delar från sitt perspektiv.

Nu när jag läser den för första gången på originalspråket engelska har den tyvärr inte samma förmåga att fånga in mig. Dock glimrar fotfarande de bästa delarna till och är sådär magiska som första gången jag läste den, främst delarna som beskriver syskonens Danner och Billys relation, som när de går på den där misslyckade festen och dansar med varandra.

Romanen är välskriven, trovärdig och engagerande - främst i de delar där modern och dottern står för berättandet. Syskonbandet är fint beskrivet, liksom moderns kamp för att slutligen ta sig ut ur det dåliga äktenskapet.

"I hästars ögon" handlar i korta drag om den unga Elena som på besök hos sin morfar får ta del av hans berättelser om det förflutna, påbörjar sin egen resa mot vuxenlivet och hos morfaderns stora hingst tycker sig se en chans till frihet och flykt. Romanen är berättad med ett skimrande vackert språk som tar upp det svåra i att växa upp och finna sin egen väg i livet. Det är nästan mer som att läsa en lång, sammanhållande och välkomponerad dikt än att läsa en regelrät roman. Bitvis kan jag dock tycka att språket är aningens för utsvävande, men med en så vacker berättelse i övrigt är det något jag kan ha överseende med. Ska man läsa bara en ungdomsroman är det här romanen att läsa och låta sig förtrollas av! Att den dessutom inleds med några ord ur en Leonard Cohen-sång gör den dessutom inte sämre.

måndag 13 augusti 2012

Grymt är bättre?

Nu har det blivit hög tid för en recension av mars sista dödssynds-bok, eller saga i detta fall då det handlar om Bröderna Grimms Snövit, i boken "Barnens Bröderna Grimm".

När jag ända var tvungen att låna hela boken blev det så att jag även läste igenom övriga sagor och så här i efterhand kan jag bara konstatera att det nog inte blir några sagor Aaron kommer att få höra, inte om hans mamma får bestämma i alla fall.

Höjdpunkten bland sagorna var faktiskt ovan nämnda "Snövit", som helt klart var den grymmaste och mest minnesvärda av sagorna i samlingen. Läste sagan först av alla då den var anledningen till lånet och tyvärr blev det inte bättre än så. Höjdpunkten i sagan var självklart slutet då den onda styvmodern får vad hon förtjänar när hon tvingas dansa i glödgade skor tills hon faller död ner, med viss konkurrens dock i form av scenen där hon tror sig kalasa på den döda snövits hjärta och lever. Smaskens! Jag undrar varför Disney strök dessa minnesvärda scener i sin skidlring av händelserna......

På tal om Snövit kan jag förresten rekommenedera en av de senaste filmaiseringarna, "Spegel, spegel" med Julia Roberts i rollen som den onda styvmodern. Såg den på BB tillsammans med mina två pojkar i brist på annat att göra och blev positivt överraskad då den av vad jag har hört fått ganska svala recensioner. Dels var Roberts riktigt bra som den uberonda styvmoderna och dels hade filmen faktiskt humor. Rekommenderar den för förströelse någon slapp sensommarkväll!

Men för att återgå till Bröderna Grimm och deras sagor; kan någon tala om för mig vad sagan "Åsneprinsen" egentligen handlar om? Jag är helt lost! Är han en åsna? År han inte en åsna? Önskar han att han vore en åsna? Do tell me!

// Sofia

söndag 12 augusti 2012

Fortsättning på Sweet Valley senaste höjdarserie

Yay, alla Sweet Valley-älskare. Äntligen är den spännande fortsättningen här på Sweet Valley Confidential-serien. 6 nya episoder finns att ladda ner här: http://www.sweetvalleytenyearslater.com/ till det faciala priset av 1,99 dollar styck. För den som orkar vänta kan man även vänta till hösten då boken tydligen ska utkomma i tryckt version.

Man kan även skriva upp dig för att få ett spännande nyhetsbrev så fort något smaskigt händer i Sweet Valley. Och det vill man ju!

Är ni mer intresserade av Sweet Valley trashtalk kan jag rekommendera: http://winstonegbert.wordpress.com/. Här recenseras Sweet Valley High-böckerna på ett underhållande skoningslöst sätt. Läs och njut!

//Sofia