tisdag 21 september 2010

Månadens tips: Ett rejält mord är aldrig fel!

Har du drömmar om att bli deckarförfattare? Då är det här guiden för dig!

Låt deckarförfattaren Peter Gissy leda dig till stordåd med sina tio råd om konsten att skriva en bästsäljande deckare, och hur du undviker de fallgropar du kan stöta på längs vägen.

Enligt Gissy gör du bäst i att låta din huvudperson vara kvinna, men tänk inte tanken på att göra henne till polis. Eller journalist. Vill du lyckas i genren måste du vara lite nyskapande. Varför inte göra henne till osteolog - ett litet tips från mig till er :P Och namnet är också viktigt, så varför inte låta henne heta, vad vet jag.. Stina kanske..

Miljön är lika viktig den, och det ska vara en miljö du väl känner till. Gotland kanske inte känns helt hett längre då både Mari Jungsteds och Anna Janssons deckare utspelar sig här. Andra platser som redan är ”upptagna”, är exempelvis Göteborg (Gissy, Edwardsson, Tursten,Westerberg), Ystad (Mankell) och Stockholm (Trenter, Svedelid,Sjöwall-Walöö). Men Sandra kan ju ta livet av några Sandvikare och Sofia kanske kan sätta Åtvidaberg på deckarkartan, det kanske rent av skulle ha en terapeutisk verkan. Så sätt igång tjejer – kill, kill!!!!!

För en mer utförliga råd besök: http://www.pluggad.net/material/deckare/advice_deckare.pdf

Stina

6 kommentarer:

  1. Ha ha, tanken känns lockande.... synd att jag hatar det mesta inom deckargenren bara.

    SvaraRadera
  2. Men då får väl du förbättra den lite, exempelvis med en orädd osteolog vid namn Stina som löser brott och räddar stiliga vackra män i nöd :P

    SvaraRadera
  3. Mmmm, jo eller hur. Vet inte, det känns bara som att hjältinnan saknar potential :P

    SvaraRadera
  4. Blir nästan lite rädd, vet inte om jag vågar komma tbx till Visby. Men det är värt risken :)

    SvaraRadera
  5. Hehe klart du törs sötnos :) Jag skulle väl aldrig låta något hända min älskling.

    SvaraRadera
  6. Ta livet av några Sandvikare? Snacka om att konfrontera sina demoner :) Det var bra tips. Synd att det är så svårt att skriva deckare. Håller mig till fanfiction än så länge.

    SvaraRadera