fredag 17 december 2010

November: Tema skräck

I november hade jag ett enormt sug efter lite härlig skräcklitteratur så därför passade det bara att Almedalsbiblioteket hade lite samma tankar. Två böcker de tipsade om på sin hemsida var "Ondskans hus" och "Styggelsen" och bägge lånades hem och lästes ut ganska snart. Här kommer därför en liten recension om vardera bok.

Vi börjar med "Ondskans hus" av James Herbert. Efter att ha läst något kapitel av den kom jag ihåg att jag läst den tidigare, när jag var i början av tonåren. Perfekt vinterläsning var den i alla fall med skräck, spöken och en fint gestaltad intrig. Tyvärr förstörs lite av spänningen av att temat blivit väl exploaterat i skräckfilmer som kommit under senare år, men första gången jag läste den kom nog slutet som en total överraskning. Mer kommer jag inte säga om denna för jag tror att man kommer att ha mer utbyte av den ju mindre man vet om handligen i förväg.

Så till den andra boken, en ny bekantskap, som jag tror är ganska nyligen utgiven. "Styggelsen" hette den som sagt och den är skriven av Amanda Hellberg. Den utger sig på framsidan för att vara just en skräckroman och efter bibliotekets beskrivning av den hade jag höga förväntningar. Den handlar om en ung flicka med övernaturliga förmågor som blir kidnappad och utnyttjad på grund av detta. Svagheten med boken är att förfatarinnan tar i alldeles för mycket när det gäller flickans bortförande och tillvaro efter detta. Allt är för jävligt för att man riktigt ska kunna känna att det är på riktigt. För ärligt, är temat ett sådant här måste man kunna tro på resten av handlingen för att kunna gilla boken och det gör jag nu inte alls. Därför blir det ett lågt betyg till en bok som hade kunnat vara mycket bättre.

Senaste bokmiddagen- ett besök på LeGuins Vinterplanet



Eftersom vi i år fick snö i Visby så tidigt, redan i november beslöt vi oss för att ha bokmiddag på planeten Vinter. I sann anda av frusenhet passade vi på under första advent efter att ha varit ute i kylan och gått på julmarknad en hel dag. Väl hemma var det gott att få i sig lite varm öl, svampsoppa och snittar med fisk och avokado.


Även om nu inte Johan och Sebbe hade läst boken var de välkommna att diskutera boken och komma med sina synpunkter på kön, könsroller och vad det egentligen har för skillnad mellan att vara man och kvinna. Det blev faktiskt en ganska intressant diskussion, vilket kanske inte är så kontigt med tanke på att både Johan och Sebbe lätt kan sätta sig in i hur det är att vara kvinna. Johan är ju liksom min bästa väninna, så han är praktiskt taget en kvinna fångad i en mans kropp och dessutom ställer han upp vad det än gäller, tex, ifall man inte har några bindor hemma kan man alltid springa hem till Johan och låna (true story by the way!). Och Sebbe, ja hallå liksom!



Till och med Iris tyckte det var mysigt att ha bokmiddag och hon funderade starkt på att ta för sig både av fisksnittarna och den varma ölen.

torsdag 16 december 2010

Tråkig stolthet och stentrist fördom

Om "Stolthet och fördom" nu är en av Jane Austens bästa böcker, vilket många verkar tycka, är jag inte vidare sugen på någon vidare bekantskap. Storyn, som de flesta nog känner till, känns i bokform bara trist och händelselös med färglösa personer (ja tom den i filmerna så sexige Mr Darcy)och en känsla av föråldrad chiclit. Inte min kopp te helt enkelt! Visst den gick att läsa, men jag blev aldrig engagerad i den och någon läsupplevelse av större grad var det ju inte.
Se filmen istället och sukta efter sexy Darcy vars manlighet boken inte på något sätt gör rättvisa (och missa för allt i världen inte den underbara dyka-i-vattnet-scenen där).

Snape was here!




Eftersom Stina förra året önskade sig Allan Rickman av djävulen för det ringa priset av sin odödliga själ, och allt hon fick för besväret var två klippdockar av ovan nämnda person tog jag på mig uppgiften att ge henne bättre valuta för pengarna. Så lagom till jul förra året fick jag Snape att lova att svänga förbi, men pga förseningar och annat trams kunde han inte komma förrän nu.

Men vilken underbar vecka det blev! Tyvärr kunde vi inte riktigt komma överrens om vem av oss som förtjänade honom mest. Men vi kan nog säga att jag vann eftersom han numera räknas som min förstemake (blev mycket fina bilder då han följde med till Stockholm under vår prova-brudklänningar-weekend).




Under sin vistelse hos oss hann Snape också med att umgås med barnen, och han och Freddie verkade komma mycket bra överrens. Iris var mer skeptisk och tyckte att han fick alldeles för mycket uppmärksamhet.



Självklart blev det också lite sightseeing i ett snöigt Visby också med höjdpunkter som ringmuren och kärleksporten. Fast Snape verkade tycka mest om gutefåren:).

onsdag 15 december 2010

Slumpen är ingen tillfällighet?

När jag ändå var tvungen att vara på universitetet från 8-17 tyckte jag det var lika bra att få biblioteket överstökat. Min plan var som bekant att ta med två damer vid namn Carmilla och Lolita till Indien. Så, glad i hågen över att äntligen få lånandet överstökat börjar jag leta efter sagda böcker, bara för att få veta att de precis blivit utlånade! uppenbarligen behövde någon två böcker som inte blivit utlånade på flera månader, som inte heller står som kurslitteratur. Tro det eller ej, men till och med referens exen var borta.
Vad som är än konstigare är att böckerna lånades ut bara några timmar innan jag kom till biblioteket.

Vad sägs om några konspirationsteorier? Let's go wild!

Som plåster på såren rafsade jag ihop en hög med vampyrrelaterade böcker.