fredag 17 december 2010

November: Tema skräck

I november hade jag ett enormt sug efter lite härlig skräcklitteratur så därför passade det bara att Almedalsbiblioteket hade lite samma tankar. Två böcker de tipsade om på sin hemsida var "Ondskans hus" och "Styggelsen" och bägge lånades hem och lästes ut ganska snart. Här kommer därför en liten recension om vardera bok.

Vi börjar med "Ondskans hus" av James Herbert. Efter att ha läst något kapitel av den kom jag ihåg att jag läst den tidigare, när jag var i början av tonåren. Perfekt vinterläsning var den i alla fall med skräck, spöken och en fint gestaltad intrig. Tyvärr förstörs lite av spänningen av att temat blivit väl exploaterat i skräckfilmer som kommit under senare år, men första gången jag läste den kom nog slutet som en total överraskning. Mer kommer jag inte säga om denna för jag tror att man kommer att ha mer utbyte av den ju mindre man vet om handligen i förväg.

Så till den andra boken, en ny bekantskap, som jag tror är ganska nyligen utgiven. "Styggelsen" hette den som sagt och den är skriven av Amanda Hellberg. Den utger sig på framsidan för att vara just en skräckroman och efter bibliotekets beskrivning av den hade jag höga förväntningar. Den handlar om en ung flicka med övernaturliga förmågor som blir kidnappad och utnyttjad på grund av detta. Svagheten med boken är att förfatarinnan tar i alldeles för mycket när det gäller flickans bortförande och tillvaro efter detta. Allt är för jävligt för att man riktigt ska kunna känna att det är på riktigt. För ärligt, är temat ett sådant här måste man kunna tro på resten av handlingen för att kunna gilla boken och det gör jag nu inte alls. Därför blir det ett lågt betyg till en bok som hade kunnat vara mycket bättre.

2 kommentarer:

  1. Ondskans hus lät ju lovande iaf. Tror inte jag läste någon riktigt läskig bok under hela 2010, så det bör det väl bli ändring på under detta år. Vem vet, kanske kan ett skräcktema leta sig in här på bloggen under de kommande månaderna...

    SvaraRadera
  2. Ohhh, det låter ju inte helt fel. Mer skräck till folket. Skulle vara kul att läsa lite kvalitativ skräck och kanske få en chans att skrämma upp sig själv en smula innan det är dags att sova. //Sofia

    SvaraRadera