lördag 4 januari 2014

Gott nytt år!



Nu har vi ju hållit igång vår lilla Boktriangel ända sedan i januari 2010 - vilken bedrift! -, med mer eller mindre långa blogg-avbrott från oss alla tre visserligen men ändå. Som tur är har det alltid varit någon av oss tre som hållt vår stackars blogg igång, på sistone Alex medan Stina och jag haft varsitt mer eller mindre långt avbrott – men nu är vi tillbaka alla tre vilket verkligen är värt att firas! Eftersom vi alla tre har rätt mycket för oss med jobb, studier och barn har det här varit ett så smidigt sätt att hålla kontakten och jag hoppas verkligen att vi kommer att fortsätta trianglandet i många år framöver!

För att fira min återkomst till bloggen och för att fira ytterligare ett boktriangelår tänkte jag titta bakåt lite i tiden och lista mina favorit-teman, mina favorit bokmiddagar och självklart några av mina favoritinlägg genom åren. Jag tänkte börja med att ta en liten titt på de 10 inlägg som jag tyckt varit allra mest roliga, läsvärda, och intressanta.

Jag tror att vi börjar med favoriterna 8-10.

 10. Stinas utmaning gällande hur man beskriver sig själv med hjälp av endast låttexter var ett riktigt roligt initiativ och både jag och Alex antog utmaningen. Stina visade sig med hjälp av Bowie vara Laser (do tell me more, Stina) medan "My Chemical Romance" gav Alex den tvetydiga visdomsomen om "You know what they do to guys like us in Prison". För mig var valet av artist självklart, Bob Dylann och med hans hjälp var det dags att inse att jag numera är en stor flicka, "You´re a big girl now".

9. StinasEnade vi stå”-initiativ får en självskriven plats på listan, och jag väntar med spänning på den fortsatta genomgången av böcker som enat oss. Här hittar ni enande 1, 2, 3, 4 och 5.

8. Jag säger bara; Stina-San - vår boktriangels orädda beskyddare. Hon inspirerades av ett av våra allra första bokteman, nämligen Alex Religions-tema och då särskilt månadens bok, Guru av Zac O'Yeah. Stina-San erbjöd sina tjänster till alla som någon gång känt tomhet i livet ich ville utvecklas som människa. Det var hennes världsberömda krigs-yoga som skulle råda bot på ja typ allt - mot en vis ersättning givetvis.... Behöver jag säga mer. Här kan ni läsa några av vår beskyddares livsvisdom och ännu mer visdom.


Inom kort kommer platserna 1-7 att presenteras och det är väl bara att konstatera att det är mycket Stina på den listan..... Men lugn, både Alex och andra är representerade på listan. 


// Sofia

tisdag 31 december 2013

Årets sista bibliotekarie. Vart har tiden tagit vägen?

Då var vi framme vi årets slut, och som vanligt dyker månadens bibliotekarie upp sent till festen. Eller uppmärksammandet i alla fall. För jag vet inte hur det är med er, men i skrivandets stund är jag hemma och dricker vatten. Inte så festligt med andra ord.
 Bibliotekarier börjar bli klurigare att finna, men när jag trodde att hoppet var ute och jag skulle behöva visa mitt ess i rockärmen dök han dock upp. På SF-bokhandeln av alla ställen.

Månadens bibliotekarie och den sista för 2013 är: Issac Vainio, skapad av Jim C Hines och huvudperson i Magic ex Libris serien.
Som ni nog vet vid de här laget är Jim C Hines en av  mina favoritförfattare, inte bara för hans böcker utan även för sitt intresse för sina fans och för att karln är uttalad feminist. Och hur ofta stöter en på en manlig fantasyförfattare med den åsikten? Eller är det bara jag som har fördomar nu? Förutom Magic ex Libris serien har Hines även skrivit den underbara prinsesserien. Förmodligen har jag pratat om den tidigare, de klassiska sagoprinsessorna som kick-ass äventyrerskor och krigare? Där en bok handlar om Ariel som blivit galen av sorg och kärlek efter att prinsen övergett henne, eller den där rödluvan har blivit yrkesmördare? För att inte tala om Törnrosa som om hon inte är flata, i alla fall är bisexuell.

Men det här inlägget skulle ju handla om Issac Vainio, bibliotekarien i Michigan, som lever i en värld där han kan dra fram saker ur böcker, så länge en vet sidnumret och paragrafen. Tyvärr har jag inte hunnit så långt i första boken, men hittills har Gutenberg himself blivit kidnappad och det är upp till Issac Vainio, en spindel som kan spruta eld samt en vampyrjägare att finna honom.
Eftersom jag inte läst ut boken än har jag inte så mycket mer att berätta om Issac Vainio,  men han verkar var en intressant bekantskap.

Förresten, vore det inte häftigt att ha den kraften, att kunna dra fram vad eller vem en ville ur vilken bok som helst?


Issac Vainio drar fram Excalibur, gissningsvis ur Arthur sagan. 

Och för att skryta lite, innan inlägget bli allt för långt, gissa vem som har hela tre bibliotekarier på lut till nästa år...

Gott Nytt år på er och ett grattis till bloggen som snart fyller fyra år.