torsdag 1 mars 2012

Fåfängligheters fåfänglighet

Mars månad koncentrerar vi oss på min personliga favorit bland dödssynderna, fåfänga som ju faller in under den första dödssynden högmod. Lila är en färg som förknippas med denna synd. Den latinska benämningen är superbia och straffet i helvetet för syndare av denna art är rådbråkning, det vill säga att få lemmarna krossade. Ödmjukhet är högmodets motsats, men det är ingen dygd vi kommer att få stifta närmare bekantskap med den kommande månaden. Hjältinnorna i mars månadstema är nämligen allt annat än ödmjuka. Och varför skulle de vara det? De är unga, vackra och omgivna av lyx och överflöd. Så välkomna ska ni vara till det rika och vackra folkets värld. En värld där yta är allt.

Månadens bok: Naturen – Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 2009.
Stockholm rosé - Sophia Wolf Lösnitz, 2011.
Fashionista - Martina Bonnier, 2008.
Snövit - Bröderna Grimm.


Hjältinnan från måndadens bok Naturen är väl egentligen den som passar sämst in i den fåfänga mallen. Hon är varken glamourös eller rik och lever inget spännande jet-setliv som de övriga damerna. Men sättet hon betraktar världen på gör att hon enligt min åsikt platsar ändå. Erika som hon heter, är fylld av äckel över världen. Hon tycks omringad av fulhet och hon hatar det. Hon föraktar feta, fula och fattiga människor, människor med fysiska och mentala handikapp och åderbråck på vita ben, och säkert en hel del till.

I månadens andra bok Stockholm rosé får vi möta den 26-åriga Desdemona som är rik, ytlig, bortskämd och olycklig. Hennes pojkvän har precis dumpat henne på deras förlovningsmiddag för en 19-åring vid namn Bambi. Tillsammans med väninnorna uppfinner hon en sexstegsplan för att få honom tillbaka. Enligt förlaget är Stockholm rosé en rolig roman om en livskris. Och om skor.

Martina Bonniers Fashionista ger en fascinerande inblick i en livsstil som går ut på att konsumera mode. Det är kanske ingen sträckläsarbok (i alla fall inte för er :P) men bläddra gärna igenom den och läs det som ni finner intressant. Plocka russinen ur kakan helt enkelt. Om inte annat kan det vara kul att se om vi alla fastnar för samma stycken eller om våra åsikter går isär lika mycket som de brukar.

Jag antar att varken Snövit eller hennes elaka styvmor kräver någon närmare presentation. Och en motivering till varför den platsar i månadens tema behövs väl knappast heller? Spegel, spegel på väggen där osv.

Stina

1 kommentar:

  1. He he, måste säga att jag verkligen uppskattar ditt "De sju dödssynderna"-tema. Ska bli intressant att se vad du hittar på när det är dags för frosseri...

    SvaraRadera