söndag 19 januari 2014

Kafka och vi på Stranden


I veckan blev det äntligen dags för bokmiddag med Japan-tema, tillika Alex boktema från april 2011 med "Kafka på stranden" som månadens bok. Man kan med tanke på detta kanske konstatera att det var på tiden med bokmiddagen då det ju var ett tag sedan boken lästes. Det trevliga är att det faktiskt var det tema som låg längst tillbaka i tiden och nu är det bara en bokmiddag kvar för 2011, så är det sen "bara" år 2012 och år 2013 kvar. Men vi börjar få upp farten och nästa vecka är det redan en ny bokmiddag inplanerad. Nice, nice!

Men för att återgå till vår Kafka-på-stranden-middag. Det var en mycket trevlig historia som vi bestämde oss för att ha ute hos Stina, då hon numera är bosatt i en ganska avsides belägen stuga - mycket påminnande om den stuga som huvudpersonen i boken under delar av historien befinner sig i. Som kvällens värdinna bjöd Stina på ost och kex, chips, pumpakärnor, bröd och rödvin. Då det åts MYCKET i boken valde vi att koncentrera oss på en av middagarna som intogs i den avsides belägsna stugan; en måltid bestående av kamomillte, salta kex med ost, stekt ägg och skinka, rostat bröd och varm mjölk.

Men om jag får säga det själv så var vår måltid alldeles lagom likadan och rödvin är så mycket mera ensam-i-en-stuga-dryck än varm mjölk



Eftersom stranden är en viktig del av romanen begav vi oss självklart ner mot stranden vid en sådär 10-tiden på kvällen. Då det var mycket snö ute och stigen ner till vattnet är ganska brant var det ett äventyr i sig.


Kvällen avslutades sedan med att jag sov över hos Stina, vilket var mycket trevligt! För övrigt; var inte våra outfits sååååå Japan ?! Och ja, de är beställda direkt från en japansk hemsida och blev invigda under kvällen.

Om boken då? Nu var det ju några år sedan den blev utläst och vi kan bara konstatera att det bestående minnet av boken var obehagliga scener med katter, huvudpersonens fixering vid sin kuk och ett lätt incestuöst tema. Men vi gillade den, även om vi nog enades om att Murakami kanske inte är någon vi skulle välja att ge Nobels litteraturpris till.

// Sofia

1 kommentar:

  1. Mycket trevligt var det :) Du är väldigt välkommen att sova över snart igen. // Stina

    SvaraRadera