måndag 2 december 2013

Månadens Tema, December

Två dagar in i December och det är dags att presentera årets sista tema, Ett tema som till min egen förvåning inte är lika sent som vanligt. Är inte det värt en applåd så säg?
Som kompensation för att årets jul och nyår kommer att tillbringa i det kalla Svedala hoppas jag att boktemat kommer att hålla oss varma. Månadens författare är den Nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie och månadens bok En halv Gul Sol.

Chimamanda, som gästade SVT:s Babel den 17:e oktober, föddes den femte september 1977 i Enugu i södra Nigeria. Hon är en prisbelönad författare som för tillfället bor i USA och är en del av den nya vågen afrikanska författare som skriver om Afrika och gör upp med både sin och kontinentens historia. Chimamanda Adichies första roman, Lila Hibiskus kom i Sverige ut som nummer två. Lite omvänt kan det tyckas. Hur som helst...vi ska läsa hennes andra roman, den som Sverige publicerade först: En halv gul sol. En bok på 700 sidor som beskrivits som en kärleksroman i Nigeria under Biafrakriget. Vi får följa fyra personer, ett par tvillingsystrar och deras män, allihopa välutbildade akademiker, men vad spelar hög utbildning för roll när en ska överleva i ett krig?

God läsning och God Jul :)

Chimamanda Adichie inför en föreläsning på Princeton.
Månadens bok.

2 kommentarer:

  1. Den verkar lovande, har läst omkring en tredjedel. Alltid lite kul med tvillingtema också. // Sofia

    SvaraRadera
  2. Det var ingen författare jag kände till sen tidigare. Låt oss hoppas att det blir en trevlig ny bekantskap :) // Stina

    SvaraRadera