söndag 9 december 2012

Månadens tema December: Acedia

 
Den sjunde dödssynden är den som kan vara svårast att definiera. Latinets acedia härstammar från grekiskans akedia. De betyder ”frånvaro av att bry sig”, ”slöhet”, ”likgiltighet”, ”leda”, ”att vara uttråkad” och förstås ”lättja”. Man kan se att de kommer från samma källa men det är stor skillnad på att ligga och lata sig en hel dag och att vara utled på livet.
 
Thomas av Aquino beskriver acedia som strategin att fly från världens sorg. När vi inte orkar med fler besvikelser och sorger, lidanden och misslyckanden kan det hända att vi väljer att vända oss bort från allt. Att vi väljer ett icke-liv framför att leva. Vi orkar inte fortsätta kämpa utan retirerar till likgiltighet, en slags andlig apati, där tillvaron alltmer töms på mening och innehåll.
 
Straffet i helvetet för synd av detta slag är att kastas i en ormgrop. Det kan nog vara effektivt. Det är nog svårt att vara apatisk och likgiltig när man delar utrymme med en mängd slingriga och krälande reptiler.
 
Varje dödssynd har en dygd som de ibland kan förväxlas med, i detta fall försiktighet. Månadens kvinnliga karaktärer har båda levt sina liv försiktigt, om än inte nödvändigtvis dygdigt. De har av olika anledningar valt att stänga av, en skyddsmekanism som hindrar dem från att leva fullt ut. Riktiga känslor är farliga och att visa sårbarhet har sitt pris. Men riskerar man ingenting kan man heller ingenting vinna. Och kanske är det dags att ta språnget och våga. Att släppa taget och riskera att falla eller upptäcka att man står stark.
 
Månadens bok Mina fräknar handlar om 40-åriga Karin. Hennes liv har inte riktigt blivit som hon tänkt sig, varken privat eller karriärmässigt. Mellan uppdragen hos ett bemanningsföretag sitter hon mest hemma och betraktar livet som pågår utanför. Men något är på väg att hända som motvilligt väcker henne ur sin avsomnade tillvaro. Förändring är på väg och det börjar med hennes fräknar.
 
I Vänner för livet möts två trasiga människor, Sophie och Erik. De är inte vana att släppa andra inpå livet men ser något i varandra som kanske gör det värt risken.
 
Månadens bok: Mina fräknar – Sofia Hallberg, 2012.
Vänner för livet – Per Hagman, 2010.
 
Jag låter Margot från The Royal Tenenbaums representera månadens tema Acedia. Bilden är hämtad från http://www.tumblr.com/tagged/margot-tenenbaum
 
Stina

4 kommentarer:

  1. Vilken välskriven presentation. /Alex

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade den :) Kände mig manad att utforska lättjan lite mer ingående då det är en av mina personliga favoritsynder. Tidningen Dagens artikelserie om de sju kardinalsynderna visade sig vara en guldgruva i ämnet. De diskuterar ingående varje synd. Mycket underhållande läsning. // Stina

    SvaraRadera
  3. Håller med Alex. Och är verkligen ett fan i stort av din dödssynd-svit. Vad ska du hitta på nästa år? Du vet att du fått upp förväntningarna på kommande teman nu hoppas jag :) //Sofia

    SvaraRadera
  4. Hehe, men känn ingen press eller? :) // Stina

    SvaraRadera