söndag 16 oktober 2011

Änglarnas syster

Änglarnas syster är skriven av Anna Jörgensdotter som även skrivit Bergets döttrar som var månadsbok under Sandvikentemat. Den här utspelar sig i nutid men det finns ändå klara likheter mellan de båda historierna. Huvudpersonen Sonja är liksom Bergets döttrar egensinnig och viljestark och vägrar att passa in i den mall omgivningen försöker tvinga in henne i.

Hon är sexton år och det var nu sex år sedan hennes pappa och storebror omkom i en olycka. Sonja är ensam kvar i en grå lägenhet tillsammans med en mamma som gett upp. I skolan blir hon mobbad och pojkvännen verkar varken kunna eller vilja förstå hur hon har det. Sonja längtar bort men det närmsta en fristad hon kommer är när hon stänger in sig på sitt rum och lyssnar på musik. Så kommer Katrina in i hennes liv, eller gör hon egentligen det? Katrina är en kvinna som flytt krigets Albanien och försöker starta ett nytt liv med en svensk man. Liksom Sonja verkar hon insvept i sin ensamhet och kanske är det därför ett trevande kontaktförsök tar sin början. Sonja ser i Katrina någon som kan förstå, och kanske kan de hjälpa varandra. Hon fantiserar om hur det skulle kunna vara. I fantasin och kanske i verkligheten blir Katrina Sonjas räddning.

Anna Jörgensdotter berättar finstämt om hur det är att vara ung och längta bort, om sorg och om saknad. Återigen är det lite för mycket diskbänksrealsim för min smak och jag kan inte låta bli att irritera mig lite på huvudpersonen. Bortsett från det så var det helt okej läsning. Jag kanske inte skulle rekommendera den men jag skulle inte heller råda er att undvika den. En ganska trevlig bok men absolut inget måste kan man väl sammanfatta det hela.

Stina

1 kommentar:

  1. Med så många andra böcker som ligger och väntar på att läsa känns den inte som något måste med andra ord.

    SvaraRadera