söndag 16 oktober 2011

Vättar och troll, visst finns de!

Läste i dagens DN att Ann Heberlein efterfrågar romaner med inhemska folkloristiska karaktärer snarare än vampyrer och varulvar. Hon är sjukt trött på vampyrcrazen som rått i litteraturens värld sedan Meyers Twilight-serie (och vem kan klandra henne?). Hon längtar, skriver hon, tills den första romanen utkommer där en av huvudrollerna innehas av en vätte, ett troll eller kanske rentav av Näcken själv.

Har ni läst Underfors från mitt fantasytema så vet ni förstås, liksom jag, att åtminstone en sådan roman redan existerar. I denna är en av de ledande karaktärerna ett troll, den oemotståndliga lockande Nide. I Den femte systern som var en annan av månadens böcker hotas huvudpersonen av en omåttligt aggressiv och ettrig vätte. Så visst kan man hitta traditionella nordiska sagoväsen i dagens litteratur bara man letar lite.

Stina

3 kommentarer:

  1. Men eller hur, man anar nästan en ny uppkommande trend. Nästa "bokplåga" kanske blir heta troll, eldiga vättar eller varför inte mystiska nakna män i forsande floder....

    SvaraRadera
  2. Inget emot den 'bokplågan'. Har ni läst Johannesnatten av Gull Åkerblom? En bok jag läste i min ungdoms dagar. Minns att jag älskade den.
    //Alex

    SvaraRadera
  3. Jag har inte heller direkt något emot vampyrböcker som sådana. Det finns mycket bra, men det mesta nyutgivna tycker jag känns rätt unket. Det är visserligen bara förutfattade meningar från min sida, men det känns som att det gått inflation i genren sedan Stephanie Meyers. Men orkar man kan jag tänka mig att det finns en del guldkorn att hitta.

    Jag är rätt säker på att jag läst Johannesnatten, och jag har för mig att jag tyckte den var riktigt bra. Däremot kommer jag inte ihåg alls vad den handlar om.

    SvaraRadera