tisdag 25 november 2014

Månadens tema december: Pearl Buck vs Isaac Bashevis Singer

Så här i slutet av året har det blivit dags för två amerikanska förtfattare att ställas mot varandra, nämligen Pearl Buck mot Isaac Bashevis Singer.

Bild från: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Pearl_Buck.jpg

Pearl Buck föddes 1892 och Nobelpriset fick hon 1938, ” "för sina rika och verkligt episka beskrivning av bondeliv i Kina och för sina biografiska mästerverk”.

Isaac Bashevis Singer är född 1902 och han fick Nobelpriset 1978, ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”.

Så trots att båda är amerikaner är det alltså knappast det amerikanska livet som står i centrum för deras romaner. Då Pearl Bucks föräldrar var missionärrer bodde de många år i Kina och många av hennes romaner handlar just om Kina och kinesiskt lov. Så också månadens roman, ”Kvinnopaviljongen”. Det får nog räknas som en av hennes kändaste romaner och ni har säkert hört talas om den. Bland annat filmatiserades den 2001. En annan roman ni kanske hört talas om är ”Den goda jorden” som hon fick Pulitzerpriset för 1932.

Bild från: http://bibliografia.blox.pl/2012/07/Isaac-Bashevis-Singer-Bibliografia-cz-1.html

Singer däremot är född och uppvuxen i Warszawa i Polen och hans berättelser är ofta fantasifulla, med stark dragning till livets mysterier och mystifikationer. De är skrivna för en publik som känner till europeiska judiska traditioner och är inte skrivna på engelska utan på jiddisch. En av hans mer känd berättelser är novellen Jentl om en ung kvinna som klär ut sig till man för att få studera. Ni kanske känner igen storyn då den har blivit filmatiserad med Barbara Streisand i huvudrollen. En annan av hans mer känd verk är månadens andra roman, ”Trollkarlen från Lublin”, vilken utspelar sig i Polen.

Det våra månadsböcker denna gång har gemensamt är att de båda handlar om kärlek, men inte den ideala kärleken, utan en kärlek där allt inte är lätt och tillrättalagt. Det centrala temat i ”Kvinnopaviljongen” handlar om hur en kvinna övertalar sin man att ta en andra hustru. Skälet? Hon har som 41-åring bestämt sig för att samlivet med maken nu får vara över.


Trollkarlen från Lublin” i sin tur utspelar sig alltså i Polen på 1800-talet. Här är det kvinnokarlen och trollkarlen Jascha Masur som drivs att ompröva sitt liv. Efter att hans tillvaro rasat samman stänger han in sig själv i en cell utan fönster och dörrar för att göra bot och bättring och för att kunna motstå omvärldens lockelser.

Hoppas att det här känns som ett tema värt att avsluta 2014 års boktrianglande!

// Sofia

1 kommentar:

  1. Ska bli spännande, har inte läst någon av dem förut. // Stina

    SvaraRadera