måndag 6 januari 2014

Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma



Antarktis handlar om den misslyckade André-expeditionen år 1897 där 3 män begav sig iväg i luftballong för att bli först att nå Nordpolen, men slutade med att alla tre dog utan att ha nått fram. Det tog 33 år innan männens kroppar hittades på en öde glaciär i ishavet och än idag vet vi inte vad de dog av. När deras läger hittades fanns det gott om både mat, mediciner, amunition och varma kläder, men något måste ha gått fel och Bea Uusma, som i flera år blivit som besatt av historien, har gett sig den på att lösa gåtan. Och jag som läsare smittas av hennes iver och känner med färstmön till den yngste av männen, som i 33 år fick gå och undra vad som hänt hennes fästman innan han till slut hittas död. Hon hinner gifta om sig och kroppen vilar tillsammans med hennes man, medan hjärtat, på hennes begäran, begravdes tillsammans med sin fästman. Det är en historia som låter så otrolig att den knappast kan vara sann, men enligt Uusma verkar historien stämma, då brevkonversation gör gällande att hennes hjärta faktiskt blev begravet i fästmannens grav.

Bea Uusma redogör för männens anteckningar, som dock slutar plötsligt så fort de anländer till Vitön, den plats där de alla kommer att dö. Hon tittar på obduktionsprotokoll som inte säger särdeles mycket, reser flera gånger till Arktis, träffar efterlevande till männen och får till och med tillgång till de klädrester de döda männen blev funna i.

Hon lyckas kullkasta gamla teorier och ger svar på vad som kan ha hänt. Det är spännande läsning hela vägen och jag förstår hur man kan bli så fascinerad av en historia som denna att man gång på gång beger sig till en plats som Nordpolen trots att man är en bekväm människa som egentligen föredrar att vara inne i värmen. Och jag förstår hennes frustration över att vi fortfarande inte säkert vet vad som ledde till deras död.

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar