fredag 3 oktober 2014

Vågorna Alma, vågorna av Cilla Naumann



Det här var ett spontanfynd på biblioteket i Klintehamn under ett besök i augusti månad, främst då handlingen i boken kändes väldigt somrig och som en perfekt bok att plöja på semestern. Den handlar om den trettioåriga Alma som reser runt på måfå i Spanien där hon träffar Lucy som liksom hon själv reser omkring ensam. De slår följe en bit på vägen, och även om Alma bitvis stör sig på Lucy som har en tendens att dricka för mycket, flörta med männen och inte alltid hålla sig till sanningen har hon svårt att bryta upp från henne.

Liksom alla Naumanns romaner som jag har läst har den en ton som gör den bitvis jobbig att läsa. Även när ingenting speciellt händer känns det som att det bara är inledningen på något jobbigt, något man kanske egentligen inte vill ta del av. Redan när Alma inleder berättandet, deras första möte, vet man att det här är något som kommer att få konsekvenser, och antagligen inga trevliga sådana. Jag tycker inte riktigt att den när upp till hennes allra bästa verk, men det är definitivt något av det bättre jag har läst i år.

Det känns som en bok som på sätt och viss hade passat i Stinas en titt i backspegeln-tema då det egentliga centrala temat i boken är vad som redan har hänt. Centrala delar i boken är nämligen Almas föräldrar, döda i en olycka för några år sedan, liksom scener ur hennes barndom.

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar