söndag 18 september 2016

Döden på en blek häst

Döden på en blek häst av Amanda Hellberg är den andra fristående delen i serien om Maja Grå. Maja har precis blivit antagen till konstakademin i Oxford när hon får reda på att hennes mamma hittats brutalt mördad i kuststaden Brighton. De har inte setts sedan Maja var barn och modern valde att försvinna och lämna man och dotter bakom sig. Mammans frånvaro har präglat Majas liv och hon har aldrig slutat leta efter henne. Hennes undermedvetna sökande är så djupt rotat att hon fortarande ser moderns ansikte i passerande främlingars. Inte ens i sin ensamhet kan hon sluta söka. Hon letar spår efter henne i nackens kurva, i sina händer, i sin egen blick i badrumsspegeln.

Men det är först nu när det redan är för sent som modern ger sig till känna igen. För Maja har förmågan att se och känna det som ligger dolt för de flesta andra och nu lämnas hon ingen ro av sin mor som varnar att fienden kan finnas närmare än hon tror.

Det är en trevlig mix av deckare och spökhistoria där de lite rustika och ålderdomliga miljöerna i Oxford bildar den perfekta bakgrunden. I sina bästa stunder är det kusligt, stämningsfullt och nervpirrande. Får nästan lite Shining-vibbar. Det håller sig på rätt nivå också och blir aldrig fånigt. Det enda jag har reservation emot är upplösningen som känns något forcerad, men allt som allt var det en mycket trevlig läsupplevelse.

Stina

1 kommentar:

  1. Vet att jag läst en annan bok av författaren som jag inte alls gillade. Den var också på temat skräck, men denna känns betydligt bättre. Något du rekommenderar? Eller ska jag ta tag i någon annan skräckroman om andan att bli skrämd faller på? //Sofia

    SvaraRadera