tisdag 25 maj 2010

Föreläsning med Ranelid, eller att att simma från stranden jag till stranden du i havet vi.

Att gå på föreläsning med Björn Ranelid som föreläsare kommer inte att likna någon föreläsning du tidigare upplevt, det kan jag lova dig! Han pratar fort och mycket, rör sig hela tiden på scenen och ger inte åhörarna en chans att sitta och slappa till under föreläsningen. Han är också så intensiv på scenen att det är på gränsen till läskigt! Och under hela tiden han pratar så görs det utan något som helst manuskript och helt på känsla och timing. Det är inte utan att man måste bli imponerad av en sådan självsäkerhet. En självsäkerhet som även yttrar sig i att han utan att skämmas för det kan rabbla upp den ena av sina bedrifter efter den andra; han säger sig ha talat inför fler människor än någon annan nu levande författare i Sverige, han berättar hur han figurerar i media mer än någon annan författare just nu och han framhåller att han skulle inte kunna skriva lika illa som Dan Brown ens under pistolhot!

Han säger sig även ha koll på varenda en av sina åhörare och när han för femte gången påpekar Johans tuggummituggande, har hindrat en medelålders dam från att låta blicken vandra och påpekat att en äldre herre ser lite trött ut är jag beredd att tro honom. Inte minst när han efter att ha kastat ett öga ut över publiken konstaterar att Stina och jag är tvillingar och lovar att återkomma till ämnet senare under föreläsningen. Som åhörare gäller det alltså att vara alert och inte ge sken av att sitta och tänka på annat, om inte kan man när som helst få sig en känga av Ranelid, som dock påpekar att det görs med glimten i ögat.

Efter föreläsningen blir det även signering med en Ranelid som verkligen tar sig tid med var och en som kommer och vill få en bok signerad. Alla ovan nämnda Ranelidska egenskaper och inte minst det faktum att han vägrar tro att Stina och jag fyllt 28 (utan snarare ser ut som 19-20) gör att Ranelid lätt är min nya idol!

Så är det!

1 kommentar: