lördag 3 september 2011

Flicka i fönster vid världens kant

Vilken annorlunda och underbar bok Sam J Lundwalls "Flicka i fönster vid världens kant" är, för att inte tala om den suggestiva titeln. Den beskrivs som en gotisk kärleksberättelse vilken utspelar sig just vid kanten av världen. Men det här är inte vilken banal kärleksberättelse som helst, då de älskande visar sig vara en bror och hans syster. Upplägget känns nästan läskigt likt Guy Burts "Min syster Sophie", eller i alla fall hur det skulle kunna ha varit om de blivit vuxna båda två. Huvudpersonen tar till och med och hämtar sig en flicka att spela rollen av den försvunna syster Madelon. Madelon kallas även hon, och hon lärde känna den betydligt äldre huvudpersonen Victor när hon bara var 8 år.

Det, som förutom den annorlunda berättelsen, lyfter handlingen ytterligare ett snäpp är de gotiska inslagen, och beskrivningen av världen som den ser ut vid kanten. Man får följa de två syskonen och deras ensamma tillvaro i det stora slottet. Genom deras ögon får vi se hägringarna som visar sig längst ute vid branten där de också leker "Lilla döden", en lek som även jutspelar sig i sängkammaren. Deras osunda förhållande och hur de bara har varandra påminner mig också om syskonförhållandet i "Vårt hem är vårt slott", liksom även den utspelade sig i ett isolerat hem. Francoise Sagan och hennes "Bonjour tristesse" nämns i boken och språket tycker jag till en viss del känns igen därifrån liksom också, till viss del, temat.

Något som nämns i boken, om än mestadels bara genom antydningar, är huvudrollens vana att klä sig i kvinnokläder, både som ung pojke tillsammans med sin syster och även efter att hon försvunnit som cabaré-artist. Kanske är det Lundwalls avsikt att få läsaren att fråga sig om Victors besatthet av sin syster kanske också är en längtan efter att själv vara kvinna?

Det här är i alla fall en bok man nästan måste läsa, med en känsla som stannar kvar långt efter att man läst sista sidan. Mitt tips är därför att låna den snarast, införskaffa ett rejält förråd pastis, sätta sig vid ett fönster med utsikt och bara njuta.

1 kommentar:

  1. Jag håller verkligen med dig. Det här en en bok att njuta av. Något av det bästa jag läst i år. // Stina

    SvaraRadera