lördag 1 februari 2014

Månadens tema februari - Love´s a bitch



Då var februari här, och med februari alla hjärtans dag. Det är en högtid jag känner mig en aning tveksam till (särskilt nu hehe) men för er skull har jag ändå förberett ett alldeles särskilt firande. Det här temat tillägnar jag kärleken. Den hårda, brutala, tillintetgörande kärleken. Kärlek som förstör och förgör, som bränner och skär, som river, sliter och trasar sönder, som.. ja ni förstår.  Jag bjuder helt enkelt på lite tough love lagom till den 14:e.

Is love a tender thing? It is too rough,
Too rude, too boisterous, and it pricks like thorn.

Vi börjar med Lena Anderssons grymt hajpade Egenmäktigt förfarande. Där är det poeten Ester som får känna på det helvete kärleken är. Enligt baksidestexten är det en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Verkar mycket lovande om ni frågar mig. Låt hoppas att Augustprisjuryn och vi har någorlunda samma smak, i så fall kan det här bli en mycket bra början på vårt bokår.

Nästa person att falla offer för kärleken är Saga i Karolina Ramqvists Alltings början. Den har beskrivits som en generationsskildring för 90-talet. Vi får följa Saga genom Stockholmsnatten trånande efter Stockholms vackraste man. Det resulterar i något slags förhållande där villkoren helt dikteras av Victor Schantz, för det är så han heter. Saga är handlöst förälskad och finner sig därför. Vad annat ska man göra? Love makes fools of us all.

Så till sist till Geryon, en pojke som också är ett rött bevingat monster. Anne Carson skriver hans berättelse i Röd självbiografi. Carson är en kanadensisk poet och antikforskare, och i den här versromanen utforskar hon den grekiska myten om Herakles. Herakles tionde stordåd bestod av att döda det bevingade monstret Geryon för att komma åt hans röda boskapshjord. Carson har flyttat handlingen till nutid och gjort det till en kärlekshistoria mellan de båda. Geryon älskar Herakles med en kärlek som gränsar till besatthet, medan den charmige Herakles har mindre allvarliga intentioner.

För att sammanfatta mitt tema: Love sucks!!!!!!!!!!!!!! Bitch.

Månadens bok: Egenmäktigt förfarande – Lena Andersson, 2013.
Alltings början – Karolina Ramqvist, 2012.
Röd självbiografi – Ann Carson, 1998.

Happy Valentines everyone!

 
Stina

2 kommentarer:

  1. He he, ett klockrent alla hjärtans-tema - som dessutom bjöd på en hel del bra läsning. Du har haft riktigt bra teman det här året, med riktigt bra läsning varje gång. Keep up the good work! Och förhoppningsvis kanske året avslutas i lite mer... ehhh... glada tongångar. //Sofia

    SvaraRadera
  2. Håller med, har haft riktigt lyckade teman hittills i år. Vet dock inte om jag törs lova gladare tongångar till nästa gång, men vem vet, allt är möjligt. // stina

    SvaraRadera