torsdag 4 september 2014

In the wild, wild west



Swede av Pauline Wolff är något så ovanligt som en westernroman med svenskanknytning. Den handlar om Swede, men också om de tre systrar som verkar följa honom i hasorna. Det är inte något gott de har i sinnet och man kan minst sagt konstatera att de har ett horn i sidan till vår svenske "hjälte". Varför får man veta allt eftersom historien rullas upp.

Det är alltså prisjägaren Swede, Jan Anderson, som gett namn till boken som är huvudperson – men till största del skymtar han förbi i andra männsikors berättelser och minnen om och av honom. Han är en legend och det sägs att svenskörten drar förbi i hans spår.

Lite spretigt kan jag allt tycka att berättelsen är, men den liknar inget jag läst tidigare och bara idén med att skriva en svensk western tycket jag är värd en eloge. Det är drabbande skrivet och Wolff drar sig inte för att låta blod och obsceniteter färga romanen – ganska passande med tanke på genren.

Det är speciellt berättelsen om de tre systrarna som fängslar och varför de är på blodig jakt efter den mytomspunne Swede. De drar fram som tre hämndens gudinnor och drar sig inte för att mörda och råna eller ens sälja sig själva i sin envisa kamp på hämnd, och det är inte bara Swede som bör passa sig där de drar fram.

Vi har pratat lite i triangeln om att det är tråkigt med böcker där männen framhävs och får komma undan med lite vad som helst – läs denna om ni vill få en antidos av det manligt menlösa!

// Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar