onsdag 3 september 2014

Postmannen som inte fanns


Postmannen ringer alltid två gånger av James M Cain är ju en klassiker, där de flesta kanske snarare har hört talas om filmen med Jack Nicholson och Jessica Lange i huvudrollerna, och inte romanen från 1934. Jag måste ju erkänna att jag inte vetat mycket mer än att boken filmatiserats och att den är en ganska så klassisk roman av typen kiockdeckare. Sen måste jag även erkänna att jag faktiskt trodde att den på något sätt skulle handla om, just det, en brevbärare. He he, ack så fel jag hade. Om ni är mer litterärt bevandrade och vet att det inte är så, good for you!

Hur som helst är det en ganska engagerande och komprimerad historia på strax över 100 sidor som handlar om dagdrivaren Frank Chambers som blir kär i den gifta Cora. De dras till varandra av någon outgrundlig anledning och  visst, de hade kunnat rymma sin väg – men livet är ju inte värt att leva utan pengar, tycker Cora. Hon vill inte leva det dagdrivande liv Frank hittills gjort. Den rike greken, Nick Papadakis, hon är gift med skulle kanske kunna lösa problemet…..

Storyn i sig är ganska underhållande, men vad som får de två att dras till varandra känns ganska obegripligt – liksom att de inleder sitt förhållande med att han vill platta till henne, genom att som han uttrycker det: ”Jag hade givit henne ett slag under bältet, ett hårt ett, som gjorde ont” – och detta genom att fråga varför hon egentligen gifte sig med greken. Genom att fråga detta skulle hon reagera så här: ”Jag var säker på att det skulle bli något mellan henne och mig. Hon skulle kanske inte säga ja, men hon skulle inte konstra. Hon visste vad jag ville och jag hade klart för mig vad hon var för en sort”. Romantiskt är det inte?! Inte konstigt att deras första hångel inleds med att hon ber honom bita henne – vilket han gör: ”Jag borrade tänderna så djupt in i hennes läppar att jag kände blodet spruta i munnen på mig. Det rann nerför halsen på henne, när jag bar henne uppför trappan”.

Ja, vad säger ni, ”Sextio nyanser av grått” kan väl gå och slänga sig i väggen, för så här ska ett förhållande inledas!

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar