onsdag 8 oktober 2014

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson



"Egenmäktigt förfarande" handlar om den 31-åriga Ester Nilsson, poet och essäist, som strävar efter att leva så harmoniskt och tillfredsställande som möjligt. Hon strävar inte efter passion, utan vill hellre leva ihop med någon som låter henne vara ifred att läsa, tänka och tala. Så är det i alla fall tills det där ödesdigra samtalet, där hon ombeds att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Redan medan hon förbereder föredraget faller hon för honom. Han blir därefter allt hon kan tänka på, och även om hon inte ens vill erkänna det för sig själv har hon blivit förälskad i honom. Hon bortförklarar det hela med att det endast är på ett vänskapligt plan hon vill ha kontakt med honom, men vännerna ser långt innan hon själv vad som är på väg att hända. För naturligtivs är han inte intresserad av henne på riktigt, utan leker endast med hennes känslor, samtidigt som han bortförklarar det hela med att han hela tiden varit tydlig med vad det är han vill. Han är dessutom skicklig med att hålla hennes intresse vid liv och just när hon är på väg att komma över honom så hör han av sig på nytt och drar in henne igen.

Och man blir irriterad på henne; men bryt med honom vill man skrika åt henne. Du ser ju vart det är på väg. Du förnedrar dig själv! Och samtidigt, har vi inte alla varit där någon gång? Varit den som älskat för mycket och gjort allt för att slippa släppa taget?

Dock har jag någor svårt för det högtravande språket, som visserligen passar huvudkaraktären som hand i handske, men det försvårar tycker jag, för läsaren, att riktigt komma in i och ta till sig historien. Jag skulle vilja säga att det är en bok det är svårt att riktigt tycka om, precis som dess pretentiösa hjältinna.

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar