söndag 30 augusti 2015

Onåd v J.M Coetzee

Ja, det är bara att konstatera att det här inte är en bok att välja om man vill ha lite upplyftande läsning som underhållning för stunden. Nej, det här är nog något av det mest deprimerande jag läst i år. Romanen utspelar sig i Kapstaden och handlar om den 52-åriga universitetsläraren David som efter en affär med en av sina (mycket unga) elever väljer att sluta sin tjänst. Medan han funderar på vad han ska ta sig till härnäst bor han på sin dotter Lucys lantgård och hjälper henne med skötseln av gården. Och det är faktiskt i samband med detta, och inte genom den olycklig affären med hans elev, som hans värld rämnar när det värsta tänkbara händer.... Mer ska jag inte avslöja ifall ni tänker läsa boken.

Jag kan inte påstå att jag förtrollades av boken på samma sätt som jag gjorde av hans ”I hjärtat av landet”, men det är ändå en helt klart läsvärd roman om än i mitt tycke inget direkt mästerverk. Jag kan bitvis tycka att den är på tok för gubbig, där huvudkaraktären regelbundet besöker en prostituerad, har sex med sin 20-nånting elev och i ett stycke kommenterar att ”de båda i sängen samtidigt: en upplevelse värdig en kung”. Det sistnämnda yttrat om ovan nämnda elev samt hennes yngre tonåriga syster.

Dock måste jag säga att slutscenen, utan att gå in på vad den handlar om, verkligen berör och känns som ett passande slut på en berättelse som i sanning handlar om att vara i onåd.

// Sofia

2 kommentarer:

  1. Tycker det låter som att huvudpersonen förtjänar att vara i onåd. He had it coming om du frågar mig. What a creep! // Stina

    SvaraRadera
  2. Mmmm, eller hur! Fast det är faktiskt inte han som råkar mest illa ut i boken..... //Sofia

    SvaraRadera