söndag 1 november 2015

Månadstema november: Svetlana Aleksijevitj vs Alexander Solsjenitsyn


Från: http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/17621176/800/normal/99a7e72d8b811/aleksi_portr%C3%A4tt.jpg
Så har det blivit dags för mitt sista tema för året och det känns ganska passande med att det blir 2015 års nobelpristagare i litteratur som får den äran att avsluta, nämligen den vitryska Svetlana Aleksijevitj som fick nobelpriset med motiveringen: "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid"

Från: http://www.texemarrs.com/images/solzhenitsyn_2000.jpg

Då det inte finns någon mer vitrysk författare som vunnit priset kommer hon att möta ryssen Alexander Solsjenitsyn. Han i sin tur blev tilldelad priset ”för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner”

Det är bara att konstatera att det blir ett ganska tungt månadstema där Aleksijevitj ägnat sitt författarskap åt så kallade dokumentärromaner där samtal med många olika människor ger vanliga människor en röst. Det är första delen i hennes svit dokumentärromaner för "Utopins röster – Historien om den röda människan" som vi kommer att läsa: Kriget har inget kvinnligt ansikte. I boken berättar kvinnor om sin tid i Röda armen under andra världskriget. I övriga delar av verket får barnen, soldater och soldatmödrar komma till tals i De sista vittnena och Zinkpojkar.

Vidare ska vi ta oss ann Solsjenitsyns Den första kretsen. Romanen handlar om fångarna i fånglägret Marfino där många av fångarna är tekniker eller akademiker och har mer drägliga förhållanden än i andra fångläger. Fångarna arbetar på olika tekniska projekt för att hjälpa statens säkerhetstjänst och titeln anspelar på  helvetets första krets (i Dantes Den gudomliga komedin) där grekiska filosofer lever i relativ frihet i helvetet.

Ja, det blir ingen lättsam novembermånad som ni ser....

// Sofia

2 kommentarer:

  1. Ojoj, blir matt bara av att läsa presentationen. Hoppas på gladare tongångar i december. // Stina

    SvaraRadera
  2. Jo, håller verkligen med! //Sofia

    SvaraRadera